Nekada se nađete u situaciji da vas partner izludi, a da toga niste ni svesni, već mislite da gubite zdrav razum. Jasno vam je da imate posla sa manipulativnom osobom, a vaš partner koristi ono što se u psihologiji naziva “gaslajting”.Ovaj izraz potiče od naziva pozorišne predstave „Gas Lajt“ iz 1938. godine, u kojoj muž pokušava da izludi svoju ženu tako što prigušuje svetla u njihovoj kući, a zatim poriče da se svetlo promenilo kada mu žena na to ukaže, insinuirajući da ona ima mentalnu bolest.

Međutim, pravo značenje ove reči kao da se izgubilo u prevodu. Pored toga što se koristi u svakodnevnom govoru, ovaj termin zapravo opisuje istinski oblik emotivnog nasilja i manipulacije, u kojoj sagovornik projektuje sopstvene emocije i uverenja, čime svoju žrtvu dovodi u zabludu i navodi da preispituje sopstveni razum, pamćenje ili moć opažanja, objašnjava Ema Davej, ekspert za odnose i narcisističko ponašanje. „Žrtva se oseća kao da nije osoba kakva je bila pre. Kao da je obavijena velom zbunjenosti, u nemogućnosti da donese ispravnu odluku“.Gaslajting u emotivnim odnosima možda je i najčešći oblik ove pojave, a procenjuje se da više od 43 miliona žena i više od 38 miliona muškaraca tokom svog života doživi ovu vrstu emotivne manipulacije.

Žrtva gaslajtinga se konstantno preispituje, a donošenje odluka predstavlja pravu noćnu moru. Na taj način žrtvi se oduzima moć i kontrola nad sopstvenim mislima, željama, odlukama i osećanjima, a život postaje „hodanje po jajima“ kako se osoba koja vrši gaslajting ne bi uvredila ili naljutila. Ono što može biti zajedničko svim žrtvama gaslajtinga je upravo model „izlaska“, napuštanjem konverzacije, ali i vođenje dnevnika kako bi se prepoznali šabloni ponašanja gaslajtera. I najvažnije od svega – razumevanje da nije vaša krivica, i da gaslajter čini sve što je u njegovoj moći ne bi li imao kontrolu nad situacijom i žrtvom.

Izvor Krstarica