КЛАСИК на Ташмајдану. Ватерполисти у другом колу групе Б завршног турнира Светске лиге вечерас (21.00) одмеравају снаге са највећим конкурентом, Хрватском. Последњих година, велики ривали одиграли су неизвесне мечеве у полуфиналима или финалима великих такмичења. Када су се последњи пут састали у Београду, на отварању ЕП 2016. Срби су разнели Хрвате – 13:6. Ватерполо тим Србије, чије је УНИQА званично осигурање, синоћ је одмерио снаге са Аустралијом, а данашњи дуел са комшијама доживљава као прилику да себи олакша посао у нокаут фази. – Нема нешто много да се прича о Хрватима. Изузетна су екипа, с којима смо се последњих година састајали у кључним утакмицама. Они су дошли овде са високим амбицијама, желе исто што и ми, олимпијску визу – наглашава селектор Дејан Савић.

Душан Мандић сматра да је у дуелу са Хрватском све отворено. Андрија Прлаиновић примећује да су Хрвати уз нашу селекцију у последњих пет година најбољи на свету. Капитен Филип Филиповић наглашава: – Овде идемо корак по корак. Са Хрватима се познајемо више него добро, што из клупских дуела, што из јуниорских дана. Последњих година често смо се борили или за улазак у финале или за злато.Немања Вицо сматра да је данашњи дуел са Хрватима најважнији на путу ка финалу Ф8 Светске лиге:

– Циљ је олимпијска виза, даћемо све од себе, желимо да нам публика буде ветар у леђа. Дуел са Хрватском нам је много битан, ако бисмо победили пут до финала био би нам олакшан. Гојко Пијетловић да је овогодишња Светска лига специфична, јер се игра у Београду, а улог је олимпијска виза. О дуелу са Хрватима каже: – Неугодни су, увек смо изједначени. Зависи од наше смирености и од наше хладне главе. Милош Ћук је лане играо за загребачку Младост и још боље је упознао Хрвате. – Наша група је веома тешка, што може да нам помогне, јер ћемо у четвртфинале ући после две јаке утакмице – примећује Ћук.

Страхиња Рашовић верује да ће публика бити ветар у леђа, али и подвлачи да је незахвално прогнозирати крајни резултат због нових правила. – Србија увек иде на прво место и не бежимо од одговорности. Али, и други то исто желе. Турнир је веома јак, дуели са Хрватском неизвесни, за мене је сваки меч као финале – подвлачи Рашовић. Сава Ранђеловић примећује да их очекује веома тежак турнир. – Боље је што играмо са Хрватима у групи, јер ако буде све у реду не можемо да се састанемо пре финала. У сваком случају играмо пред нашом публиком, знамо шта нам је циљ, на нама је да пружимо максимум и извадимо олимпијску визу.

ТУЦАК: ИЗАЗОВ ПОБЕДИТИ СРБИЈУ

ХРВАТИ су на старту лако изашли на крај са недораслим Казахстаном, који са клупе води наш Дејан Станојевић – 20:4. “Баракуде” не прете “делфинима”, али се надају да могу савладају олимпијског победника.- Мада утакмица ништа не решава, увек су дуели две најбоље селекције света нешто посебно. Биће изазов победити Србију, а ми имамо снаге за то. У сваком случају како год да се заврши оно право почиње од нокаут фазе – нагласио је селектор Хрватске Ивица Туцак.

Izvor Novosti