Сазнање да вас је неко избацио из свог дигиталног света није баш најлепши осећај. Али, с друге стране, пре него се увредите, морате да будете свесни да ствар можда уопште није лична. Можда је ваш (бивши) пријатељ једноставно деактивирао или избрисао свој Фејсбук профил.Да бисте сазнали зашто се неко више не појављује на вашем списку пријатеља, мораћете да загребете дубље.Најбоље је да кренете од Месенџера. За почетак, потражите бившег једнократног Фејсбук пријатеља у Инбоксу. Ако је још увек тамо и није вас блокирао, његово име и профилна слика морали би да се појаве у рубрици Пријатељи. Кад неког блокирате, он губи могућност покретања разговора с вама на Фејсбуку.

Дакле, ако још увек можете да му пошаљете поруку, то значи да нисте блокирани, већ сте само скинути с листе пријатеља.Међутим, чак и ако тражену особу не можете да пронађете у Месенџеру, то не значи да вас је блокирала. Можда је једноставно дигла руке од Фејсбука и напустила га.Провером старијих порука можда налетите на сиве профилне сличице људи означених као корисници Фејсбука. Такве сличице припадају особама које су биле ваши пријатељи, али више нису чланови друштвене мреже.Можете да сазнате коме су припадали ти профили тако што ћете да кликнете на сиве иконе и прочитате историју порука.

Скенирањем порука и процесом елиминације можете да направите ужи избор људи који су вас вероватно блокирали али то је тежак и дуготрајан процес. Фејсбук је једноставно добро заштитио идентитет блокера.Због опција приватности странице које власнику омогућују да контролише ко може да пронађе његов профил путем претраживања, ко може да га дода као пријатеља и колико његог профила могу да виде други, готово је немогуће проверити да ли сте блокирани, нарочито ако је профил закључан за све.Па сад, ако баш морате да сазнате јесте ли заиста блокирани, замолите заједничког пријатеља који има приступ профилу “осумњиченог” да вам помогне па упоредите белешке о томе шта можете да видите а шта не. То би могло да вам отвори очи.

(Извор: b92.rs/ tportal.hr)