Поред прописане редовне терапије, многи грађани често користе додатке у исхрани да би побољшали здравље, а често на своју руку узимају и аналгетике и многе друге лекове. Истина је да суплементи могу да побољшају здравље, али многи не знају да када се мешају с лековима, које је прописао лекар, могу бити опасни.

Уколико неко користи више лекова, одлази код различитих специјалиста због здравствених проблема, онда таква особа мора да добије информацију од свог апотекара како да користи све те лекове да би се спречиле нежељене интеракције лекова и добио максимални ефекат терапије.

– Усложњавању проблема интеракција доприноси и коришћење лекова који се издају без рецепта и разних дијететских суплемената уз прописану терапију – упозорава Татјана Шипетић, директорка Фармацеутске коморе Србије.

– Интеракције лекова могу довести до тога да лекови буду мање ефикасни, али и до нежељених реакција или да одређени лек много јаче делује, иако је узет у прописаној дози. Интеракције двају лекова могу да се избегну и зато је важно дати апотекару информације о свим лековима које користите и саслушати његов савет.

Према речима директорке Фармацеутске коморе, један од примера из праксе, када је интеракција лекова у питању, дешава се приликом примене лека за повећање потенције силденафила. Он се разграђује у јетри и зато, уколико се пије истовремено са одређиним антибиотицима као што је еритромицин или лековима који делују против гљивица (кетоконазол, итраконазол) који успоравају његову разградњу, долази до повећања концентрације силденафила у крви, што за старије пацијенте може бити опасно.

– Имамо примере и када се пацијенткињи, која користи тамоксифен за лечење естроген зависног карцинома, у терапију уведе лек против депресије, као што је флуоксетин или пароксетин, доћи ће до смањене клиничке ефикасности тамоксифена, што може довести до краћег преживљавања ових пацијената. О томе треба водити рачуна – упозорава Шипетићева.

Такође, велики опрез треба имати и када је у питању варфарин, антикоагуланс. Овај медикамент је често део терапије старијих пацијената, али и лек који ступа у велики број клинички значајних интеракција. Истовремена примена еритромицина, метронидазола, амиодарона, алопуринола и неких других лекова са варфарином појачава његово дејство, што ако се не контролише ИНР и не прилагоди доза, може довести до повећаног ризика од крварења.

Није довољно да апотекар само изда лек који има режим издавања без рецепта. Неопходно је објаснити начин примене лека, шта треба да буду очекивања пацијента и да треба да се јави лекару уколико симптоми не прођу у очекиваном периоду. Иако се издају без рецепта, и ови лекови могу довести до интеракција и то треба имати на уму.
– Један од примера су антациди, лекови за смањење прекомерног лучења желудачне киселине односно жгаравице, који садрже веће количине калцијума, а могу стварати комплексе са појединим антибиотицима као што су тетрациклини, са другим лековима као што су дигоксин, левотироксин и тако довести до њихове смањене апсорпције и самим тим до смањене ефикасности – каже Шипетићева.

Izvor Novosti