Француска је пустила у оптицај ограничену серију кованица од два евра са ликом Астерикса, поводом обележавања 60. рођендана тог јунака цртаног стрипа.Како преноси портал “Coin World”, укупно је издато 310.000 новчића, од чега део у колекционарској верзији са специјалном завршном обрадом и паковањем.
На предњој страни новчића приказан је Астерикс из профила са чувеним крилатим шлемом на глави, изнад кога пише његово име и ознака РФ (Република Француска као издавалац кованице).Испод лика Астерикса је римским бројевима исписано 60 година, што се односи на јубилеј овог цртаног лика, као и година издања 2019., такође римским бројевима, а на дну је полукружни ловоров венац.

Већ 60 година Астерикс је права икона француске културе. Његов лик, који су створили 1959. године Рене Госкини и карикатуриста Алберт Удерзо, “отеловљује правог Француза, његову виспреност и оштроумност кроз галски идентитет“, наводе из Моне д Парија, ковнице новца централне банке Француске.
Од свог настанка, овај цртани стрип је преведен на све језике земаља Европске уније, постижући огроман успех, тако да Астерикс, на пример, ужива једнако велику популарност у Немачкој као у Француској. Такоде је веома добро прихваћен у Великој Британији, Холандији, Шпанији, Португалу, Италији и Скандинавији.

Izvor Novosti