Legendarna italijanska glumica danas je proslavila 86. rođendan. U to ime, otkrivamo vam nekoliko činjenica o njenom životu koje sigurno niste ranije čuli. Sofija Vilani Šikolone rođena je 20. septembra 1934. godine u Rimu u siromašnoj porodici. U malom stanu živela je s majkom Romildom, ocem Rikardom, sestrom Marijom, dekom, bakom, ujacima i tetkama, a veruje da ju je život u siromaštvu učinio žilavom i jakom ženom. U detinjstvu nije važila za devojčicu na koju dečaci obraćaju mnogo pažnje, ali je gotovo preko noći postala lepotica bez premca, pa je sa 14 godina osvojila drugo mesto na takmičenju za mis, a već u 15. godini okušala sreću u glumi. I uspela je – nakon nekoliko manjih uloga, počela je da igra glavne role. Za ulogu u filmu Ćoćara osvojila je nagradu Oskar i tako postala prva glumica iz neke zemlje van engleskog govornog područja koju je nagradila Američka filmska akademija. Danas važi za jednu od najvećih legendi ne samo italijanskog i evropskog već i svetskog filma.

Ovo su neke zanimljivosti o njoj koje verovatno niste znali.

1. Izvesno vreme, njena porodica je živela u blizini Napulja, gde su napadi iz vazduha bili česti tokom Drugog svetskog rata. Kada je imala šest godina, Sofiju je u bradu pogodio šrapnel.

2. Na svoj 23. rođendan, udala se za producenta Karla Pontija, koji je već bio oženjen u očima zakona i Vatikana. Razveli su se da bi se Ponti spasao optužbi za bigamiju, ali su ostali u vezi i ponovo se venčali 1966.

3. Mnogi legendarni glumci bili su zaljubljeni u nju, između ostalih Keri Grant i Piter Selers.

4. Godine 1982, Sofija je provela 17 dana u zatvoru zbog neplaćanja poreza.

5. Autorka je triju kuvara.

6. Pre nego što je postala Sofija Loren, u filmovima je potpisivana kao Sofija Lacaro i Sofija Šikolone.

7. Ona je ponosna majka dvojice sinova – Eduarda i Karla.

8. Pored Oskara, osvojila je pet specijalnih nagrada Zlatni globus, jednu nagradu BAFTA, jednu nagradu Gremi, počasnog Oskara…

9. Nakon što je sedamdesetih godina prošlog veka zasnovala porodicu, odlučila je da se retko pojavljuje u filmovima i fokusira na ulogu majke.

10. Inspiraciju za svoje umetničko prezime Loren dobia je inspirisana imenom švedske glumice Marte Toren.

Izvor Glossy