​Svjetski priznata pjevačica world music Amira Medunjanin održaće koncert 25. oktobra u rasprodatom Sava centru u Beogradu, saopštil su danas organizatori.Amiri će ovo biti peti nastup u prestižnoj dvorani koju redovno puni u posljednjih nekoliko godina, a koliko poštovanje kraljica sevdaha uživa kod beogradske publike svedoči činjenica da su sve ulaznice rasprodate skoro 10 dana unapred.Neće biti dodatnog koncerta.

“Istinska emocija će uvijek dotaći ljude ako slušaju pjesmu otvorenog srca. Tako prava muzika svugdje stiže do svojih ljudi. Ako tada krene i koja suza, to je normalno. Ljudi smo od krvi i mesa, nismo od kamena. Bitno je da vjerujemo riječima i osjećaju koji se kroz pjesmu priča”, objasnila je jednom Amira.U Sava centru uz Amiru će nastupiti Bojan Zulfikarpašić na klaviru, Ante Gelo na gitari i Zvonimir Šestak na kontrabasu, kao i neimenovanih “jedanaest gracija, uz pokoje iznenađenje”.

Naslov “bosanske Billie Holiday”, kako ju je nazvao novinar Garth Cartwright, poređenje je koje govori kako je Amira pristupila sevdahu, pronašavši novi kontekst i formu unutar tradicije stare stotinama godina.Amira je sevdah odvela tamo gdje nikada nije bio ranije, u moderno doba, u susret sa džezom, čak u izlete u psihodeliju.

Izvor Nezavisne