Tradicionalni bečki Novogodišnji koncert će biti održan ove godine ali bez publika, a što se tiče sezone balova u austrijskoj prestonici, pandemija je za njih bila fatalna.Bečke institucije bile su među prvima u Evropi koje su se ponovo otvorile početkom juna poslije proljećne izolacije zbog virusa korona. Austrija je željela da sačuva svoje muzičko bogatstvo po kome je poznata, ali od novembra, glavni grad od 1,8 miliona stanovnika je u raznim nivoima izolacije, i u njemu vlada tišina.

Samo jedan koncert, međutim nesumnjivo najsimboličniji od 15.000 koncerata programiranih godišnje, ipak će biti održan u ovoj posebnoj prazničnoj sezoni u eri pandemije. Novogodišnji koncert posvećen dinastiji Štraus prenosi se u više od 90 zemalja za 50 miliona televizijskih gledalaca. A za one koji imaju privilegiju da mu prisustvuju u pozlaćenoj sali Muzikferajna, izvlači se lutrija početkom godine.

Ovog 1. januara, muzičari pod dirigentskom palicom Italijana Rikarda Mutija će nastupiti pred praznom salom, prvi put od 1939. godine od kada se održavaju koncerti. Da bi se nadomjestila tišina, posebno uočljiva poslije žustre polke, javna televizija ORF prenosiće direktno aplauze gledalaca, a 7.000 ljudi će tim putem moći da dijele svoje oduševljenje iz svojih dnevnih soba.

– Otkazivanje bi poslalo užasan signal cijelom svijetu – rekao je krajem oktobra Danjel Frošauer, direktor Filharmonijskog orkestra, u trenutku kada se zbog velikog porasta broja zaraza strahovalo da će se to desiti.On je smatrao da je prosto nezamislivo odreći se tog prestižnog koncerta. Foršauer se još od proljeća bori da se koncert ne otkaže, čak i kod kancelara Sebastijana Kurca. Bečka filharmonija je za Austriju isto što i fudbal za Njemačku, govorio je on.

Isticao je da tokom nekoliko mjeseci kada su mjere bile ukinute u Filharmoniji nikad nisu imali žarište infekcije, da su se redovno testirali i da je publika bila vrlo disciplinovana, nosila maske i držala distancu.Ipak, Bečki Novogodišnji koncert će obradovati milione ljubitelja klasične muzike, što se ne može reći za poklonike čak 450 balova koji obično uveseljavaju austrijsku zimu od novembra do februara.

To je tradicija koja potiče iz 18. vijeka kada su balovi iz dvorca Habsburga prestali da budu rezervisani samo za aristokrate.Sezona 2019/20 privukla je pola miliona posjetilaca, od kojih je 55.000 došlo iz inostranstva, uz prosječne troškove od 290 evra po osobi. To je 150 miliona evra koji su izgubljeni ove godine, rekao je Norbert Ketner, direktor Turističke kancelarije Beča. Pored tog finansijskog aspekta, balovi su simbol bečkog načina slavlja, mješajući nostalgiju sa zlatinim dobom austrijske prestonice i prazničnu atmosferu.

Izvor Nezavisne