Pjevačica Bijonse vodi sa devet nominacija za ovogodišnje nagrade Gremi, uključujući i onu za pjesmu godine.Britanska pjevačica Dua Lipa, Tejlor Svift i reper Rodi Rič imaju svako po šest nominacija.Bili Ajliš, koja je prošle godine osvojila najviše nagrada, ove godine je dobila četiri nominacije, među kojima u kategorijama za album godine i pjesmu godine.

Svift i Dua Lipa takmičiće se za najvažniju nagradu, album godine, zajedno s Post Maloneom, Koldpejom, Hejmom, Džejkobom Kolijerom, Blek Pumama i alternativnom R&B pjevačicom Jhene Aiko.Bijonse je svoje nominacije “zaradila” najvećim dijelom za pjesmu “Black Parade” koja slavi crnačku kulturu i aktivizam i objavljena je u vrijeme ljetnih protesta protiv sistemskog rasizma i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima u SAD-u.

“Black Parade” će se takmičiti za pjesmu i video godine, zajedno s “Don’t Start Now” Dua Lipe.Album Tejlor Svift iz karantina, “Folklore”, je nominovan za album godine, a “Cardigan” za pjesmu godine.Kategorija najboljeg novog umjetnika uključuje nominacije koje su dobili reperke Megan Stalion i Doža Ket, kao i alternativna umjetnica Fibi Bridžers.S 39 godina Bijonse ima već 24 Gremija.Dobitnici će biti proglašeni 31. januara 2021. godine.

Izvor CDM