Najbolji teniser svijeta Novak Đokovic diskvalifikovan je danas sa US Opena, pošto je po završetku gema u meču sa Pablom Karenjom Bustom, nehotično lopticom pogodio ženu linijskog sudiju.To se desilo u u finišu prvog seta duela sa Špancem, kada je kod 5:5 u prvom setu, Novak izgubio gem i poluokrenut leđima reketom udario lopticu i slučajno pogodio u predjelu glave linijskog sudiju, poslije čega je žena ostala na zemlji teško dišući.

Ona je pala i počela da se guši, a Novak je odmah pritrčao da joj pomogne. Pridigla se poslije reakcije doktora, ali su sudije i supervizor poslije više minuta konsultacija, odlučili da diskvalifikuju najboljeg igrača planete.

“U skladu sa pravilnikom Grend slema, nakon namernog i opasnog udaranja lopticom ili nepromišljenog udaranja loptice unutar terena ili udaranje lopte sa zanemarivanjem posledica, sudija US opena je diskvalifikovao Novaka Đokovića sa US open 2020 turnira. Zbog ove diskvalifikacije, Đoković će izgubiti sve poene koje je zaradio na tekućem US openu i biće kažnjen novčano sumom koju je zaradio do sada na turniru, sve u vezi sa uvredljivim incidentom”, stoji u saopštenju.

Praktično, Novak neće izgubiti nikakve poene, ostaće na onim poenima iz osmine finala prošle sezone, a sve zbog odluke ATP koja je zbog pandemije koronavirusa doneta ranije ove godine.Izgubiće jedino novac koji je do sada zaradio na ovom turniru plasmanom u četvrtu rundu takmičenja.U pitanju je svota od 250.000 dolara.

“Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija, i prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala Bogu. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog očuvanja njene privatnosti. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser. Izvinjavam se organizatorima US Opena. Veoma sam zahvalan svom timu i porodici što mi pružaju snažnu podršku, kao i mojim navijačima jer su uvek uz mene. Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve”, napisao je Đoković.

Izvor Nezavisne i B92