Svima nam treba malo nade i životnog optimizma, a upravo to donosi animirani film “Duša”. Opisuju ga kao još jedno remek-djelo za male i velike studija Pixar u čijem je središtu profesor muzičkog Džo koji traži svrhu života nakon što doživi nesreću u kojoj mu se duša odvoji od tijela.Džo Gardner, profesor muzičkog u osnovnoj školi u Njujorku, sanja o karijeri džez muzičara iako se njegova majka Liba protivi tome, strahujući za njegovu finansijsku sigurnost.

Jednog dana Džo sazna da bend legendarne džez muzičarke Dorotee Vilijams traži nove članove i prijavi se za audiciju. Impresionirana Džoovim sviranjem klavira, Dorotea mu ponudi priliku da nastupi kasnije te večeri.Odlazeći sav srećan kako bi se pripremio za nastup, Džo padne kroz šaht i nađe se na putu prema mjestu “Great Beyond”, u obliku duše. Ne želeći da umre prije svoje velike muzičke prilike, pokuša da pobjegne, ali završi u mjestu “Great Before” gdje savjetnici za duše, svi imena Džeri, pripremaju nerođene duše za život. Svaka duša ima značku koja, kada se napuni osobinama i karakteristikama, osigurava prelazak na Zemlju.

Greškom zamijenjen za instruktora, dobije zadatak da trenira 22, ciničnu dušu koja se već nalazi u Great Before jer ne vidi smisao života na Zemlji. Mala duša 22 treba pronaći svoju životnu iskru…Život je pun mogućnosti, samo trebaš znati gdje gledati, poruka je animiranog filma “Duša” koji s lakoćom miješa humor s dramom, edukaciju s umjetnošću, duhovnost sa zabavom. Pritom i odrasle i djecu podsjeća da postoje drugi nivoi postojanja i nudi odgovor u čemu leži divota ljudskog iskustva.

Crtać je namijenjen djeci od osam i više godina, a fantastična animacija i muzika, kao i svježi pristup metafizičkim temama čine i ovaj Pixarov film vrijednim pažnje odraslih.

Izvor CDM