Manifestacija “Ubuntu Guitarfest”, u organizaciji Asocijacije gitarista “102 žice”, biće održana 20. i 21. decembra u Banjaluci. Programski sadržaj prvog dana festivala biće u cijelosti realizovan u prostorijama Muzičke škole “Vlado Milošević”, a drugog dana u prostorijama Kulturnog centra Banski dvor.

“Budući da je 2020. godina specifična i puna ograničenja zbog epidemije virusa korona, festival će ostati uskraćen za dio planiranih aktivnosti, ali vrhunski koncertni doživljaji majstorske radionice za učenike i studente neće izostati. Centralni događaj predstavlja večernji koncert Slobodana Milivojevića, docenta na Fakultetu umjetnosti u Nišu, dok će se prvog dana festivala na matine koncertu predstaviti mladi umjetnici iz BiH Vedran Vujica i Nikola Jelačić”, naveli su organizatori.

Za publiku će biti organizovane i majstorske radionice, koje su poseban vid gitarske obuke, pri kojoj gitarista sat vremena provede sa polaznikom, sluša njegovo sviranje i pomaže mu da svoj muzički izraz unaprijedi.Radionice će držati Slobodan Milivojević, docent na Fakultetu umjetnosti u Nišu, Đani Šehu, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Dejan Brkić, profesor u Muzičkoj školi “Vlado Milošević”, i Nataša Jokić, vanredni profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

“Gitarska umjetnička i klasična muzika ima dosta poklonika, a veliki broj među njima je muzički obrazovan sa završenom osnovnom i srednjom muzičkom školom. Za tu publiku biće priređen festivalski događaj na kome će nastupati eminentni domaći i inostrani gitaristi. Da bi se festival održao i postao tradicionalan, posebna pažnja je posvećena profesionalnim gitaristima, studentima i učenicima gitare, i to organizovanjem master klasova, takmičenja, predavanja i promocije gitare”, istakali su organizatori.

Izvor Nezavisne