Iako je do svoje osamnaeste godine postala internacionalno poznata, radila sa najboljim fotografima i pojavljivala se često na naslovnim stranama magazina kao sto su “Vogue”, “Harper’s Bazaar” i “Vanity Fair” – ona zapravo nikada nije bila srećna svojim manekenskim životom. Džin Šrimpton je rođena 7. novembra 1942. godine u Engleskoj i jedna je od najpoznatijih modela ikada. Pored mode se bavila i glumom, a njena romansa sa jednim od najcjenjenijih modnih fotografa svih vremena, Dejvidom Bejlijem je čak pretočena i u televizijski film. Nakon što je upoznala režisera Saja Endfilda, koji ju je posavjetovao da krene u školu manekenstva, dobila je prvi modni angažman. Na snimanju za “Vogue” radila je sa tada vrlo poznatim fotografom – Džonom Frenčom i upoznala jednog od najvažnijih ljudi zaslužnih za njen uspjeh – Dejvida Bejlija.

Dejvid je bio fotograf u usponu, a Džin njegova muza i ljubav; on je bio taj koji ju je naučio kako da pozira pred kamerom. Zajedno su činili tim koji je radio za američki i francuski “Vogue”, “Glamour” i “Harper’s Bazaar”. Zbog vitke figure i dugih nogu dobila je nadimak “The Shrimp”, koji nikada nije voljela. Velika ljubav se naglo završila. Iako je Bejli bio oženjen u vrijeme kada je bio sa Džin, on je podnijeo zahtjev za razvod poslije devet mjeseci zabavljanja sa manekenkom, ali to njoj nije bilo dovoljno za sreću pa ga je napustila, što je Bejlija ostavilo slomljenog srca. Proveli su zajedno četiri godine. Prekinuli su svaki kontakt, osim kada bi ih posao spojio. U to vrijeme, Džin je posao manekenke postao dosadan, iako je živjela prilično glamuroznim životom i bila popularna.

Svoju autobiografiju je objavila 1990. godine

Nakon Bejlija, Džin je tri godine bila u vezi sa engleskim glumcem Terensom Stempom, da bi se na kraju udala za fotografa Majkla Koksa, 1979. godine, sa kojim je i danas u braku. Osim zbog ljepote, Džin je postala poznata i zbog malog incidenta koji se desio u Melburnu, u Australiji, 1965. godine, kada se na trkama konja pojavila preplanulih nogu, bez šešira i rukavica, u haljini čija je dužina bila iznad koljena. Istog trenutka, Džin je postala glavna tema, a kao rezultat, mlade djevojke širom Australije počele su da skraćuju svoje suknje, a u Evropi dizajnerka Meri Kvant je bila prva koja je predstavila ovaj trend modnoj industriji. Mini suknja je rođena. Sa trideset tri godine, Džin je odlučila da prekine manekensku karijeru i otvorila je malu antikvarnicu. U privatnom životu, ona uopšte ne voli dotjerivanje, a čitavu karijeru je provela posjedujući samo jednu večernju haljinu, suknje i džempere koje je sama šila i cipele “mary janes”.

Džin je bila Sindi Kraford u svoje vrijeme

Kada se Džin Šrimpton pojavila, predstavljala je suprotnost manekenkama aristokratskog izgleda pedesetih – ona je bila novo i mlado lice Londona. Kako sama kaže: “Postajati slavna je bilo zabavno, ali sam se umorila od slave”, pa sada vodi hotel u Kornvolu, u Engleskoj, sa svojim mužem i živi tiho.

Izvor CDM