Predstojeća pravna drama Kevina Mekdonalda može se pohvaliti vrhunskom glumačkom postavom i aktuelnom premisom.Prije nekoliko sedmica saznali smo da će drama “The Mauritanian” učestvovati u ovogodišnjoj trci za Oskara, a dobili smo i prvi trejler koji izgleda prilično dobro.

Dvostruka oskarovka Džodi Foster glumi Nensi Holander, advokaticu koja preuzima slučaj Mohamedoua Oulda Salahija u roli Tahara Rahima, koji je optužen za regrutaciju terorista koji su se avionom zabili u Svjetski trgovinski centar 11. septembra.

Mohamedou, koga je uhapsila američka vlada godinama je ležao u zatvoru bez optužbi i suđenja, gotovo gubeći svaku nadu sve dok ne pronađe saveznike u Nensi i njenoj saradnici Teri Dankan koju igra Šajlin Vudli.

Zajedno se suočavaju sa bezbroj prepreka u očajničkoj potrazi za pravdom. Njihovo kontroverzno zagovaranje sa dokazima koje je otkrio vojni tužilac potpukovnik Stjuart Kouč, na kraju otkriva šokantnu i dalekosežnu zavjeru. U ulozi Kouča pojavljuje se još jedna zvijezda, Benedikt Kamberbač.

Zakari Levi i Samer Usmani takođe se pojavljuju ulogama, dok su scenario napisali MB Traven, Rori Hajns i Sohrab Nošrivani, na osnovu Salahijevih memoara “Guantánamo Diary”.

Memoari se fokusiraju na zadržavanje Salahija u zalivu Guantanamo od 2002. do 2016. godine gdje je proveo 14 godina prije nego što je pušten na slobodu. Postao je prvi zatvorenik iz ovog zatvora koji je objavio knjigu dok je bio tamo.

Izvor CDM