Voda je najvažnija supstanca na svetu jer održava zdravlje i odgovorna je za niz vitalnih funkcija u našem organizmu. Svi znamo da je preporuka piti od 1,5 do 2 litre dnevno, a najveći učinak na organizam će imati ako popijemo čašu vode ujutru na prazan želudac. Međutim, šta se dešava ako uveče pre spavanja popijemo čašu vode?

Prednosti:

Poboljšava raspoloženje

Nedostatak vode u organizmu ne utiče samo na suv osećaj u ustima i grlu, već stvara probleme u celom organizmu. A kada je telo dehidrirano pada i raspoloženje. S obzirom na to da noću ne pijemo vodu, a dosta se znojimo ( između pola litre, pa čak i dve litre) teško to možemo nadoknaditi redovnim unosom tečnosti. Ukoliko popijete čašu ili dve vode pre spavanja, neće biti dehidrirani i probudićete se boljeg raspoloženja.

Može smanjiti glavobolju

Ukoliko ste uveče popili neko piće, potrebno je da pre spavanja popijete čašu vode. S obzirom na to da alkohol izvlači tečnost  iz organizma (zajedno s magnezijumom, kalijumom ili natrijumom),  javlja se mamurluk. Stoga, ukoliko uveče pre spavanja popijete čašu vode, nećete imati problema sa glavoboljom.

Dodatni savet:

  •  Rastopite tabletu magnezijuma u vodi i tako ćete dvostruko pomoći svom telu.

Negativne strane

Može da preoptereti bešiku i pokvari san

Ukoliko uveče popijete čašu ili dve vode pre nego što legnete, možete oslabiti bešiku. Tada ćete svaki čas imati potrebu sa mokrenjem, a samim tim nećete biti opušteni i san će vam se poremetiti.

Da li onda piti ili ne vodu pre spavnaja?

Pokušajte jednom da popijete čašu vode pre spavanja i onda posmatrajte reakciju vašeg tela. Ako vas mnogo nervira noćni odlazak na mokrenje, onda nemojte više piti vodu uveče. Najbitnije je da tokom dana pijete dovoljno vode (2-3 l). Najbolji učinak na vaš organizam imaće čaša vode ujutru na prazan želudac.

Izvor Glossy