Kineski jezik u školama RS izučava 355 osnovaca u tri osnovne škole i 60 gimnazijalaca banjalučke Gimnazije, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS, te na osnovu dobijenih podatka od škola, očigledno je da je zainteresovanost velika za ovaj jezik, koji je dosta različit od našeg.”Kineski jezik se u školama izučava kao fakultativna nastava, prema nastavnom programu za izučavanje kineskog jezika, koje je donijelo Ministarstvo na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda RS”, kažu u Ministarstvu prosvjete i kulutre RS.U ovom ministarstvu kažu da se nastava izvodi u jednoj srednjoj školi u RS od školske 2018/2019. godine, a to je banjalučka Gimnazija, u kojoj ovaj jezik izučava 60 učenika, dok je predavača obezbijedio Konfucijev institut.

Vita Malešević, direktor banjalučke Gimnazije, kaže da je velika zainteresovanost učenika u ovoj školi, ali da se kineski jezik trenutno izučava samo fakultativno.”Bio je plan da od naredne školske godine uvedemo predmet kineskog jezika kao drugi strani jezik, i to bi bila prva srednja škola u RS koja bi uvela ovaj predmet. Međutim, po svoj prilici nećemo ga moći uvesti, nego tek od 2020/2021. školske godine, jer mnogo tu stvari treba da se posloži i mislim da smo malo zakasnili da ga uvedemo ove godine”, kaže Maleševićeva za “Nezavisne”.Maleševićeva ističe da je potreba za kineskim jezikom velika u RS, jer Kinezi ulaze na sva vrata u RS po pitanju ekonomije, a posebno po pitanju turizma.Kineski jezik se u RS izučava u još tri osnovne škole u RS.

“Izučavanje kineskog jezika u OŠ ‘Sveti Sava’ u Istočnom Novom Sarajevu počelo je od februara prošle godine, a nastavu su izvodili studenti Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od 6. maja ove godine nastavu izvodi predavač iz Kine, a u ovoj školi kineski jezik izučava 95 učenika od prvog do devetog razreda”, rekli su u Ministarstvu.Oni kažu da je nastava kineskog jezika od 4. marta ove godine uvedena i u OŠ “Sveti Sava” u Doboju, a izvodi je predavač iz Kine.”U ovoj školi kineski jezik izučava 185 učenika od drugog do devetog razreda. Takođe u OŠ ‘Srbija’ Crkvina, Šamac, nastava kineskog jezika je počela 18. marta ove godine, a nastavu za 75 učenika od trećeg do devetog razreda takođe izvodi predavač iz Kine”, kažu u resornom ministarstvu.Radmila Dakić, direktor OŠ “Sveti Sava” u Doboju, u kojoj najviše učenika izučava ovaj jezik, kaže da su na početku bili iznenađeni brojem zainteresovanih učenika.

“Broj od oko 185 učenika je konstantan i dalje su zainteresovani da izučavaju ovaj jezik, oni ne kriju svoje zadovoljstvo, kao ni njihovi roditelji”, rekla je Dakićeva.Ona ističe da je posebno interesantno i zanimljivo to što učenici preko engleskog jezika uče kineski jezik i tako uporedo vježbaju dva nova jezika.”Predavač je iz Kine, on ne zna srpski jezik, tako da se kineski uči preko engleskog. Kineska ambasada nam je našla predavača, kao i svim drugim školama u kojima se izučava ovaj jezik, te su predavači Kinezi”, kaže Dakićeva.

Izvor Nezavisne