Američki naučnici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4.500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili su da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak protiv raka.”Otkrili smo iznenađujući broj neonkoloških lijekova koji mogu uništiti ćelije raka u laboratoriji”, kaže dr Steven Corsello iz instituta za borbu protiv raka Dana-Farber, koji je vodio istraživanje.

Dr Bruce Bloom iz britanske firme Healx iz Kembridža, koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi otkrila lijekove za rijetke bolesti, kazao je da bi mehanizmi djelovanja neonkoloških lijekova na rak, koje su otkrili naučnici, mogli biti korisni i za nove pristupe liječenju i za prenamjenu starijih lijekova.Rad objavljen ove sedmice u časopisu Nature Cancer rezultat je najvećeg dosad proučavanja uzoraka koji imaju odobrenje američke agencije za lijekove ili su u ranim fazama kliinčkog ispitivanja koji su pokazali da su sigurni za ljude.

Naučnici su ispitali djelovanje lijekova na više od 550 različitih linija kancerogenih ćelija. Ranije su ti napori bili preteški jer su naučnici morali uzgojiti jednu po jednu liniju kancerogenih ćelija kako bi pojedinačno testirali lijekove, a sada su koristili tzv. DNK barkodove, što je ubrzalo postupak.”Ukupno smo testirali 4.518 tvari u okviru ovog eksperimenta. Otkrili smo 49 neonkoloških lijekova koji su mogli uništiti te linije kancerogenih ćelija, uništavajući jednu vrstu raka, ali ne i drugu, što je idealna osobina”, kazao je Corsello.

Naučnici su odabrali četiri lijeka kako bi sproveli dodatna istraživanja i utvrdili kako napadaju i uništavanju ćelije raka. To je uključilo lijekove za šećernu bolest, upalu, borbu protiv alkoholizma i za artritične bolove kod pasa. Većina lijekova koje su testirali napala je rak na novi način.Lijek tepoksalin, koji se koristi u veterini, napadao je protein MDR1 na površini ćelija koji te ćelije štiti od djelovanja hemoterapije.

Corsello je kazao kako pacijenti oboljeli od raka koji razviju otpornost na hemoterapiju često imaju visoke nivoe tih proteina. Antabus, lijek za liječenje ovisnosti o alkoholu, pokazao je da djeluje na karcinome kojima nedostaje dio hromosoma 16, što se često događa kod raka dojke. Onkološki učinak pokazali su i vanadium koji se koristi kod dijabetesa te levonorgestrel, hormon koji se koristi u kontracepcijskim sredstvima.

(24sata.hr)