eviše dobro da bi bilo istinito

Uspješna psihoterapeutkinja specijalizirana za propale brakove Grace Fraser (Nicole Kidman) i njez suprug Jonathan (Hugh Grant), inače dječiji onkolog, žive u idiličnom braku u kojem su dobili sina (Noah Jupe). Dijete pohađa elitnu školu, svira violinu i već sa 15 godina ima vlastitu karijeru u usponu, dok roditelji pohode ništa manje elitne restorane i žive lagodan život onako kako ga uglavnom svi priželjkuju. Međutim, upravo takva porodica je idealna za kreiranje psihološkog horora, jer s veličinom uspjeha i bogatstva dolazi proporcionalno veći ponor u koji će potonuti kada stvari krenu po zlu.

U samo jednom trenutku veliki vrtlog zločina i jedna nasilna smrt žene čija je glava doslovno smrskana od udaraca, “usisat će” sve to sa sobom. Biće to glava Elene Alvez (Matilda De Angelis), čije dijete pohađa istu školu kao sin Fraserovih, žene koju će s Grace povezati niz opscenih situacija koje uključuju golotinju. Među njima su eksponiranje ogromne dojke i dojenje bebe u javnosti, kao i poljubac ove dvije žene u liftu.

Grace gubi tlo pod nogama, osumnjičena je za ubistvo jer je snimljena nadzornom kamerom u blizini mjesta zločina, a njezin suprug nestaje, kao i sve one zablude u koje je vjerovala. Situacija se dodatno komplicira zbog činjenice da cijeli slučaj prati budno oko maliciozne javnosti željne skandala, pa Grace mora pokupiti krhotine vlastitog života i polijepiti njegove komade kako bi nastavila živjeti. Do kraja serije željno iščekujemo rasplet i saznanje oko toga šta se zapravo dogodilo i zašto. Valja spomenuti da se u seriji pojavljuje i maestralni Donald Sutherland. Legenda američkog filma se sada pojavljuje u ulozi oca glavne junakinje.

Priča je temeljena na romanu Jean Hanff Korelitz “You Should Have Known”, a režirala ju je Susanne Bier. “The Undoing” uvelike podsjeća na radnju serije “Big Little Lies”, u kojoj je lik imućne žene uhvaćen u intrigu oko ubistva, a koju je također igrala Kidmanova. Prizemne opsesije, seksualne frustracije i zločin sada dolaze u još bogatijem društvenom sloju koji uglavnom ne uključuje frustrirane kućanice već onaj sloj koji pored moći utemeljene na novcu, predstavlja i američku intelektualnu elitu.

Sve se odvija u prelijepom dekoru jednog od najljepših i najzanimljivijih gradova na svijetu, pa New York tako doživljavamo kao još jedan od likova u seriji, kao što je bio u brojnim filmovima, među kojima su se posebno isticali oni snimljeni sedamdesetih godina, od “Kuma”, preko “Taxiste” do popularnog “Supermana”.

Inače, ovo nije prvi put da se Nicole Kidman i Hugh Grant susreću na istim projektima. Susreli su se na pripremi filma “Love Actually”, a Nicole je jako željela ulogu u filmu “Nothing Hill”, koja je nakon procjene producenata kako ova glumica nije dovoljno talentovana, naposlijetku pripala Juliji Roberts. Međutim, “The Undoing” je prvi projekat na kojem ona i Hugh Grant ostvaruju kompleksan glumački odnos.

Subverzivno razbijanje mita o tome kako novac donosi sreću, danas je u fokusu popularne kulture u Americi više nego ikada ranije. Dogodilo se to nakon što je aktuelni američki predsjednik u Bijelu kuću ušetao iz poslovnog svijeta, s manekenkom pod rukom, koja se svojim godinama opire plastičnim operacijama, preokupirana posljednjim modnim trendovima.

Baš poput Nicole Kidman koja i pored toga što je izvrsna glumica, ipak mora ići u korak sa zahtjevima današnje filmske industrije u Americi i izgledati dvadeset godina mlađe u odnosu na svoju biološku dob. Botoksiranim licima na ekranu se stvara slika svijeta u kojem je jedino važno biti vječno mlad i nositi “dobre krpice”, dok su sve tradicionalne vrijednosti odbačene, iako stalno “vrište” na naš kako su upravo one temelj naše sreće.

Projekat “The Undoing” je pravo osvježenje u ponudi streaming servisa, trenutno zaglušenih bukom apokaliptičnih i agresivnih serija, vrijedan pažnje i paradoksalno istovremeno opuštajući i napeti poziv na “binge”. HBO ponovo uzvraća udarac u svom punom, glamuroznom sjaju visoke produkcije.

Izvor Klix.ba