Većina ljudi je kritična, nekada čak i previše prema sebi. Često dovodimo u piatnje svoje sposobnosti i dopuštamo da podlegnemo negativnim mislima, bez obzira šta ih je izazvalo. Ali, psiholozi napominju da je sve u našim rukama, i da postoje jednostavni načini da svakodnevno povećate svoje samopouzdanje.

Dnevna doza pozitivnosti

Morate da ućutkate negativni unutrašnji glas koji vam govori da niste dovoljno dobri ili da nešto ne možete da uradite. Kao kontra-mjeru napišite neke pozitivne i afirmativne stvari o sebi i ponavljajte ih. Na primjer: Ja sam sjajna osoba, vrijedim, dobro izgledam, u stanju sam da uradim ovo… Što češće ponavljate ove afirmativne stvari, manje ćete čuti onaj negativni glas.

Obucite se da se osjećate dobro

Iako glavna promjena dolazi iznutra, bitna je i spoljašnjost. Ako se svaki dan nosite preveliku ili neudobnu odjeću, to će uticati na vaše samopouzdanje. Umjesto toga, počnite da se oblačite tako da vam to pričinjava zadovoljstvo. Od šešira do čarapa, sve što obučete treba da predstavalja vas i vašu ličnost. Osmijehnite se i shvatićete koliko sitnica poput promjene stila oblačenja može pozitivno da utiče na vas.

Naučite nešto novo

Ne kaže se uzalud, u znanju je moć. Znanje može da učini čuda za vaše samopouzdanje. Na primjer, učenje drugog jezika može da vam obezbijedi dobijanje posla iz snova. Ne morate da završite tri fakulteta, da biste ispunili ovaj zahtjev, naučite nove riječi svaki dan, upišite kurs kuvanja ili pročitajte knjigu koju ste odavno započeli.

Vodite računa o sebi

Svakodnevno vođenje računa o mentalnom, emocionalnom i fizičkom zdravlju je ključno za podizanje samopouzdanja. Stvorite rutinu zbog koje ćete se osjećati dobro i zadovoljno, bez obzira da li je to džogiranje, pisanje dnevnika ili kupka prije spavanja. Naravno, postoji mnogo spoljnih faktora koji utiču na to kakvu sliku imamo o sebi, i na mnoge ne možemo da utičemo, ali možemo bar da ublažimo njihovo dejstvo.

Izvor CDM