Ulje gubi svojstva s vremenom, a često je kontaminirano sitnim česticama koje nastaju kao produkti djelovanja mjenjača, prenosi RevijaHAK.Mjenjači takođe zahtijevaju podmazivanje, a o uljima u mjenjaču malo se piše. Naime, preporučuje se i promjena ulja u mjenjačima. Najčešći intervali u automatskim mjenjačima su od 90.000 do 120.000 kilometara, u zavisnosti od opterećenja automobila. Tako bi trebalo biti i s ručnim mjenjačima ili biste ulje trebali mijenjati svakih šest do osam godina. Naravno, sve zavisi od stila vožnje. Sportski automobili i agresivnije mijenjanje automobila ne djeluju blagotvorno na mjenjač i ulje.

Ulje u mjenjaču podmazuje sve ključne dijelove, smanjuje trenje, ali ih i hladi te smanjuje opasnost od korozije. Ulje gubi svojstva s vremenom, a često je kontaminirano sitnim česticama koje nastaju kao produkti djelovanja mjenjača. U ranijoj fazi ulje transportuje te sitne nečistoće prema filteru, ali kasnije, ako se ne mijenja, izgubiće tu sposobnost pročišćavanja te će i samo biti zasićeno sitnim česticama.

Ako primijetite težu promjenu brzina, posebno s ručnim mjenjačima, ili probleme pri prebacivanju u prvi i drugi stepen prenosa, to bi mogao biti znak dotrajalog ulja u mjenjaču i potrebu za njegovom zamjenom promjene.Ulja u ručnim mjenjačima ima radni vijek oko 150.000 kilometara – ako proizvođač nije naveo termine zamjene.

Mijenjanje ulja je kompleksan posao, posebnoe kod automatskih mjenjača (tamo je potrebno i ispiranje mjenjača), pa, ako niste sigurni u svoje servisne sposobnosti, bolje je obratiti se mehaničaru.

(Revija HAK)