Pop zvijezda Nataša Bekvalac bila je jučerašnji gost emisije “Među nama” sa Majom Nikolić na televiziji Nova S, u kojoj je, između ostalog, skrenula pažnju na položaj LGBT zajednice u Srbiji i podržala inicijativu za donošenje zakona o istopolnim zajednicama, pokazujući kamenčić obojen u duginim bojama koji je “žulja u cipeli”. “Žulja me ovaj poseban kamenčić. Sem što je lijep i u duginim bojama, poseban je. Nije lijepo kad te žulja. On ne žulja samo mene, nego i mnoge ljude u našoj zemlji. Uglavnom one koji nemaju ista prava kao mi. U pitanju su ljudi LGBT populaciji. Između ostalog, iskoristila bih ovo gostovanje kod tebe da pokrenem inicijativu za donošenje zakona o istopolnim zajednicima”, rekla je Nataša u emisiji.

“Postoje ozbiljni problemi o kojima treba otvoreno da se priča. Ne volim da stvari bacam pod tepih. Pripadnici LGBT populacije, između ostalog, nemaju ista prava – kada jedan završi u bolnici, ovaj drugi ne može da ga posjeti. Oni nemaju osnovna ljudska prava”. Maja Nikolić i Nataša Bekvalac su potom podsjetile na neke krucijalne probleme sa kojima se LGBT populacija suočava. “To su stvari koje su normalne. Ne pričamo o braku, ne pričamo o usvajanju djece – a trebali bismo da pričamo o tome – ali hajde da pokrenemo samo ovo što se tiče prvog kamenčića koji nas tišti”, dodala je Bekvalac.

“Većina mojih prijatelja su pripadnici LGBT populacije. Jako mi je emotivno kada pričam o ovome. Znam koliko smo neprijatnosti zajedno doživljavali. Pomislio bi čovjek da se sklone kada vide mene, ali ne – mržnja je jača od pristojnosti”, objasnila je Nataša. Sve vrijeme tokom emisije, u pozadini su prikazivani djelovi sa Natašinog velikog koncerta u Areni, koji je održala prije pandemije koronavirusa, tačnije, u februaru ove godine a prilikom kojeg je pokazala otvorenu podršku LGBT zajednici, nastupajući uz dugine boje sa pjesmom “Sve je to ljubav”. To je međutim, samo djelić podrške koju je Nataša pokazala prema LGBT populaciji tokom proteklih godina.

Ona je 2016. godine bila Kuma Prajda, a kada je inicijativa “Da se zna” prošle godine započela medijsku kampanju sa sloganom “Ne odričem se” i krenula da pušta oglase u štampanim izdanjima “Danasa” – Bekvalac je bila među prvima koja joj je dala na vidljivosti. Cilj kampanje je bio predstavljanje ponosnih roditelja koji uprkos orijentaciji svoje djece ne žele da ih se odreknu, već ih u potpunosti prihvataju. Tada je Nataša Bekvalac bila jedna od prvih koja je na svom instagram storiju odlučila da podrži inicijativu tako što je objavila fotografiju iz novina. Zbog toga je, kasnije iste godine, proglašena i gej ikonom, te je dobila i nagradu.

“Uvijek ću se boriti za slobodu življenja, govora i osjećanja. Uvijek ću se zalagati za to da ljubav bude jezik kojim govorimo i da razumijevanje bude glavni osjećaj koji trebamo da imamo za sve ljude. Svako ima pravo da voli koga želi, a tuđi krevet, tanjir i tuđe dvorište nikada nisu bile sfere mog interesovanja. Na ljude gledam kao na ljudska bića i nikada nisam razumjela zašto ova tema izaziva toliko negativnih emocija, a često i agresiju. To sam osjetila onog dana kada sam na svom Instagramu objavila fotografije u društvu pripadnika LGBT populacije. Teško mogu da opišem riječima mržnju koja je zbog tih fotografija stigla do mene”, rekla je ona svojevremeno za domaće medije. Tada je i obećala da se, kako je rekla, neće ponovo udati sve dok gej brakovi ne budu legalizovani.

Izvor CDM