Psiholozi su rekli da je duži zagrljaj, između pet i 10 sekundi, bio delotvorniji u odnosu na kraći.Takođe su istakli da pozicioniranje ruku, da li su prekrštene oko struka ili preko ramena, nije zaista važno.I dok su istraživanja sugerisala da je bolje izbegavati “izuzetno kratke zagrljaje”, ostaje nedefinisano koliko dugo je predugo.

Trajanje i stil zagrljaja

Ova studija je možda prva koja ispituje “faktore koji utiču na procenu grljenja, kao i uticaj zagrljaja na raspoloženje”, napisali su u izveštaju objavljenom u časopisu “Acta Psychologica”.Za istraživanje su angažovali 48 ispitanika – sve žene, “zbog ograničenih resursa”.

Ispitivači su im rekli da se podele u parove i zagrle u razmacima od jedne, pet ili 10 sekundi te u dva različita obrasca grljenja, “krst” ili “vrat-struk”.Volonterke su, takođe, imali poveze na očima “kako bi se izbegle vizuelne povratne informacije koje utiču na percepciju dodira”.

Nakon toga učesnice bi izvestile ispitivače o rezultatima zajedničkog zagrljaja.Proces bi se ponovio nakon tri minute i još jednom, nakon šest minuta.Zabeleženo je da su nakon zagrljaja učesnice koristile reči poput “prijatno”, “uzbuđujuće”, kako bi opisali svoju reakciju ili raspoloženje.

Prekratki i predugi zagrljaji nemaju pozitivan efekat

Otkrili su da se zagrljaj od jedne sekunde smatra manje prijatnim od zagrljaja od 5 ili 10 sekundi, a oba su imala slične pozitivne rezultate.S druge strane, čini se da položaj ruku ima malo ili nimalo uticaja na učesnike, s obzirom da su psiholozi prethodno smatrali da su “ukršteni” zagrljaji prijatniji od zagrljaja “vrat-struk”.

U drugom eksperimentu, istraživači su posmatrali zagrljaje između 206 muškaraca i žena u kampusu “Goldsmiths”, te su od njih tražili da ocene svoje iskustvo na skali od 0 do 100.Uprkos razlikama u polu i visini, ukršteni stil bio je najčešći pristup između muškaraca i žena.”Ovo je iznenađujuće, jer unakrsni zagrljaj između dvoje ljudi s razlikama u visini deluje nezgrapno”, napisali su autori.

Izvor B92