Vodeće globalne organizacije za očuvanje prirodne sredine podržavaju Koaliciju za zaštitu reka BiH u nameri da gradnja malih hidroelektrana bude zabranjena, saopšteno je iz Koalicije. Organizacije apeluju na Vladu FBiH, premijera Fadila Novalića, Federalno ministarstvo okoline i turizma, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Parlament FBiH da se Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u FBiH, koji je Predstavnički dom FBiH usvojio 23. juna 2020. hitno provede u celoj FBiH, piše Srpskainfo.

– To se može uraditi izmenom postojećeg zakonodavstva ili donošenjem novih propisa kojim bi se momentalno zabranila i sprečila dalja nekontrolisana gradnja MHE u FBiH. U slučaju da Vlada FBiH ne postupi po ovom Zaključku, odnosno Parlament FBiH isti ne usvoji u formi posebnog zakona, nastaviće se sa ugrožavanjem hiljade kilometara toka divljih reka, kvaliteta života lokalnih zajednica, prava na pristup pitkoj vodi, turističkog potencijala zemlje, kao i prirode i divljih životinja koje zavise o zdrave vodotoke – navode u saopštenju.

Kako kažu, ovom globalnom apelu upućenom Federaciji BiH pridružio se i poznati glumac Leonardo Dikaprio, koji je već godinama aktivista za zaštitu životne sredine. Naime, Dikaprio je na društvenim mrežama podelio video materijal u kome se govorio o uništavanju reka u BiH i traži prekid takve prakse.

– Kampanju podržava više desetina svetskih i lokalnih organizacija koje žele ujedinjeno da pošalju poruku da se pod hitno mora stati sa gradnjom mini hidrocentrala. Balkanske reke se i dalje suočavaju sa naletom izgradnje MHE, uključujući zaštićena područja, uz planove da se izgradi 3.000 brana u regionu. Brane sa sobom nose i izgradnju pristupnih puteva, mostova i dalekovoda. Gradnjom brana, odnosno MHE uništava se okolna šuma i ugrožavaju životinje koje tu žive. Prema stručnjacima za slatkovodne ribe, ako se ovi planovi realizuju, najmanje deset odsto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumreti ili biti na ivici izumiranja – navodi se u saopštenju Koalicije za zaštitu reka.

Izvor Blic