Umjetnički direktor NP Mostar i selektor festivala Emir Spahić je kazao da ovogodišnjih program festivala donosi šest izvršnih pozorišnih komada komediografskog žanra domaće bh. produkcije. “Žao mi je da nećemo moći gledati predstave iz regiona, ali nije bio problem napraviti selekciju sa predstavama iz BiH jer su to kvalitetne predstave. Ono što je dobro dobro je”, kazao je Spahić. Festival će biti otvoren u petak, 25. septembra u 20 sati predstavom “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Naredne večeri, 26. septembra na repertoaru je predstava “Istina” Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

U nedjelju, 27. septembra je na rasporedu predstavu “Identitluk” nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Ponedjeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu “Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića. Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (29. septembra) publika će uživati u izvedbi predstave “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra, ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi “Čorba od kanarinca” autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Sve predstave pod budnim okom pratiti stručni žiri u sastavu glumac Dragan Jovičić, režiser Ivan Leo Lemo i akademski slikar Salko Pezo, koji je nekada bio direktor tog pozorišta. Kao i ranijih godina tu će biti i žiri medija i žiri publike. Ovogodišnji festival je posvećen rano preminulom glumcu tog pozorišta Mirsadu Eleziju.

Izvor Klix.ba