Peta godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu dočekana je ovog maja upozorenjima na moguće nove poplave zbog obilnih padavina, koje se očekuju naročito od nedjelje.Na moguće poplave upozorio je Republički hidrometeorološki zavod RS, a upozorenje se posebno odnosi na period od 12. do 14. maja.Prema prognozi, veoma obilne padavine očekuju se 12, 13, i 14. maja, a na sjeveru RS mjestimično će pasti i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom.Republička uprava civilne zaštite skrenula je pažnju institucijama, kolektivima, nadležnim službama i građanima da aktivnosti bezbjednosno prilagode meteorološkoj prognozi i da dodatnu pažnju obrate na imovinu, pogotovo uz vodotoke.”Tek što smo se izvukli iz dugova za sanaciju štete nastale prije pet godina, čujemo da postoji opasnost od još jedne poplave. Molimo nadležne da učine što se učiniti može kako bi se isti scenario spriječio. Inače svaka jača kiša budi strah”, rekao je mještanin naselja Lazarevo u Banjaluci, čija je kuća bila poplavljena 2014. godine.

Svi koji su pregurali poplave 2014. sa zebnjom se nadaju da se katastrofa neće ponoviti.Dobojlije koje smo juče sreli na mahom pustim ulicama grada zbog praznika na pitanje da li ih je strah zbog najave obilnih padavina u narednim danima, kazali su nam da ih nije strah jer nivo Bosne još nije kritičan i poručuju da “svaka jača kiša ne znači i poplavu”.Miroslav Milošević, načelnik Odjeljenja civilne zaštite u Gradskoj upravi Doboj, izjavio je da se vodostaj rijeke Bosne prati iz sata u sat, te naveo da je ona u koritu i to u nivou u kakvom bude tokom ljetnih mjeseci.”Bosna je u plusu pet centimetara, a morala bi da naraste još 295 cm da bi se proglasila redovna odbrana od poplava, a na 450 cm se počinje vanredna odbrana”, kazao je Milošević, te dodao da se prati i vodostaj uzvodno, pa je stanje u Maglaju slično kao i u Doboju.Obilne padavine koje se očekuju narednih dana, navodi Milošević, sigurno će uticati na povećanje bujičnih potoka i rječica, više nego na rijeku Bosnu.”Izdaćemo preporuke u ruralnim područjima šta da preduzmu u slučaju povećanja potoka i rječica, a što se tiče Bosne ne može da ugrozi Doboj”, tvrdi on.

U Civilnoj zaštiti grada Banjaluka kažu da svakodnevno prate prognoze i vodostaj rijeke te da su u kontaktu sa HE Bočac.”Trenutni dotok u HE Bočac je 126 kubika vode u jezeru, a ispušta se 250, što je normalno. Danas na sjednici Štaba ćemo donijeti odluke, a sva materijalno-tehnička sredstva su ispravna i biće stavljena na raspolaganje ako bude potrebe, mašina za punjenje vreća, čamci, pumpe i druga oprema”, rekao je juče Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka.Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedor, kaže da kada prognoze budu pouzdane, uvodiće stepene pripravnosti prema potrebama.U Federalnom hidrometeorološkom zavodu kažu da se jača kiša očekuje već od nedjelje, posebno u Krajini i u centralnom dijelu BiH.Kazali su da će zbog najavljenih padavina danas biti održan sastanak na njihovu inicijativu, na kojem će biti i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Federalnog zavoda za geologiju.

“Sastanak je organizovan kako bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagovalo u slučaju obimnijih padavina i poplava”, kazali su u Federalnoj upravi.Dodali su da je Federalna uprava još 2014. godine, nakon poplava, izvukla pouku i od tada se redovno priprema kako bi što bolje odgovorila u tim situacijama.Podsjećamo, BiH su u maju 2014. godine zadesile poplave, kada su se zbog naglog topljenja snijega rijeke izlile iz korita i poplavile skoro cijelu zemlju, a najmanje 21 osoba je poginula, dvije se vode kao nestale, a na hiljade su evakuisane iz domova.Ukupna šteta je procijenjena na 67,4 miliona KM.

Vlada RS će intervenisati

Željka Cvijanović, predsjednica RS, izjavila je da je Vlada RS uvijek intervenisala u slučaju poplava, te da će tako biti i ubuduće, bilo da je riječ o šteti na materijalnim dobrima, ugrožavanju usjeva i bilo čega drugog.”U RS postoji uvezan sistem uzbunjivanja i obavještavanja kada je riječ o određenim elementarnim problemima. Imamo i Civilnu zaštitu, a i svi drugi su spremni da reaguju kada je potrebno”, rekla je Cvijanovćeva.Istakla je da sve službe u RS rade sinhronizovano i čine kvalitetan sistem.

Izvor Klix.ba