Turisti koji posjećuju ostrvo Kapri suočiće se sa novčanom kaznom do 500 evra ako ih uhvate da koriste plastične kese, tanjire ili pribor za jelo, jer je to italijansko ostrvo uvelo nove zakone. Zabrana koja je počela da se primjenjuje ovog mjeseca odnosi se na tradicionalnu plastiku, a u pokušaju da se zaštiti obala u blizini Napulja. Gradonačelnik Ðovani De Martino i lokalni čelnik zelene grupe Legambiente pozdravili su odluku, piše Daily Mail. De Martino je rekao za Times da je to velika promjena, ali da misli da se niko neće žaliti zbog očuvanja okoline. Novi zakon na ostrvu uslijedio je nakon što je su na ostrvu Tremiti u Jadranskom moru prošlog ljeta počeli da kažnjavaju sa 50 evra po osnovu sličnog propisa, dok je gradonačelnik ostrva Antonio Fentini poručio da će one koji prekrše zakon kazniti i do 500 evra.

Mineralna voda koja se prodaje u malim plastičnim bocama će i dalje biti dozvoljena, ali se očekuje da uskoro bude zabranjena. Fentini je rekao da će ovog ljeta na ostrvu dijeliti besplatne bočice sa vodom kako bi obeshrabrili upotrebu boca koje se bacaju, dok sljedeće godine planiraju da ih zabrane. Ekološko razmišljanje nije ograničeno samo na ostrva koja okružuju Italiju, jer zabrane uvodi i kopneni region Apulije. Južni region Apulija, u kojem se nalazi luka Bari, poslednjih godina beleži porast turista iz Britanije i tamo će zaustaviti prodaju plastičnih tanjira, slamčica i čaša za jednokratnu upotrebu na plažama. U Rimu je korišćenje plastičnih kesa još dozvoljeno, ali je gradonačelnica Virdžinia Rađi uvela kazne za one koji se kupaju u fontanama ili uništavaju arhitekturu.

Firenca je otišla korak dalje i zabranila da se jede u uskim uličicama u centru. Prošle godine, iz tog je grada saopšteno da izuzetno mnogo ljudi jede dok šetaju, ali da će, ukoliko zastanu da jedu, biti kažnjeni sa 500 evra. Sjeverozapadni region Ligurije je, takođe, uveo nove propise i zabrane, koje djeluju i pomalo bizarno. Tako će, recimo, šetači koji pokušaju da se penju planinskim stazama u slikovitim selima oblasti Ćinkve Tere biti kažnjeni sa nevjerovatnih 2.500 evra ukoliko bude potrebno da ih spasavaju jer nisu poštovali znake upozorenja. Venecija, koja je prošle godine ugostila 25 miliona posjetilaca, naplaćivaće naknadu od oko 3 evra od septembra za finansiranje popravki u tom gradu.

Izvor Nezavisne