Natali Portman važi za jednu od najlepših glumica Holivuda, a svoju karijeru započela je sa svega 12 godina, kada je maestralno odigrala lik Matilde u kultnom filmu “Profesionalac”, rame uz rame sa slavnim Žanom Renoom.Pored neospornog talenta i lepote, malo ko zna da je Natali jedna od najobrazovanijih glumica u Holivudu.

Pravog imena Natali Heršlag, rođena je 9. juna 1981. godine u Jerusalimu. Natali je pohađala jevrejsku školu, a filmsku karijeru je u jednom trenutku žrtvovala zbog obrazovanja. Završila je psihologiju na Harvardu, a potom je diplomirala i na Jevrejskom univerzitetu. Osim što je fakultetski obrazovana, Natali tečno govori hebrejski i engleski, a razume francuski, nemački, japanski i španski. Pored obrazovanja, uspela je da stekne veliku popularnost i uspeh i na filmskom platnu.

Za svojih 39 godina, nizala je samo uspehe. NJena karijera kreće uzlaznom putanjom od 2000. godine kada je ostala zapažena u filmu „Bliskost“. Za ulogu u ovom filmu bila je nominovana za Oskara, a osvojila je Zaltni globus. Zatim niže filmske hitove kao što su Gojine utvare, V za Vendetu, Druga Bolenova kći, a 2011. godine dobila prestižnog Oskara za glavnu ulogu u filmu „Crni labud“ kao i veliki broj drugih nagrada. Natali u ovom filmskom hitu tumači profesionalnu balerinu, a put spremanja ove uloge nije bio nimalo lak.

– To je bio veliki izazov, i imala sam ogromnu podršku. Svi nastavnici, koreografi, reditelj pre svega su me oblikovali i gurali na tom putu. Počela sam od osnovnih baletskih pokreta, dva sata dnevno prvih šest meseci – rekla je jednom prilikom Natali. – Narednih šest meseci, po pet sati dnevno. Dodali smo i plivanje. Zatim, dva meseca po osam sati dnevno. Fizička disciplina mi je pomogla da savladam emocionalnu stranu lika. Život baletskog igrača je sličan monaškom životu. Oni ne piju, ne izlaze uveče, ne jedu, i konstantno izlažu telo bolu.

Izvor Novosti