Zaposelnica Googlea Emma Haruka Iwao postavila je novi rekord izračunavši 31 bilion decimala broja pi, prenosi BBC. Dosadašnji rekord bio je 22 biliona decimala. Pi je broj koji odražava odnos obima kruga i prečnike. Njegove prve znamenke 3,14 su poznate, ali broj je beskonačno dug. Japanska zaposlenica Googlea otkrila je nove decimale uz pomoć Googleove usluge oblak. Utvrđivanje decimalnih nastavaka broja vrlo je komplicirano jer broj ne slijedi nikakav obrazac.

Fascinacija za matematičare

Pi se koristi u mnogim naukama, od fizike do istraživanja svemira jer se uz njegovu pomoć obavljaju računanja valova, krugova  ili cilindara. NASA je tako uz pomoć toga broja izračunala veličinu padobrana potrebnog za spuštanje rovera na površinu Marsa ili trenutak u kojemu svemirska letjelica mora zakočiti kako  bi ušla u orbitu oko planeta. Traganje za sve dužim nizom decimala je fascinacija za mnoge matematičare. Iwao kaže da je izračun “pojeo” 170 terabajt podataka i trebalo je 121 dan da ga 25 virtualna računara dovrše.

“Još sam uvijek iznenađena”, kaže Iwao koja u Googleu radi protekle tri godine. “Još se navikavam na stvarnost. Svjetski rekord je stvarno bio težak”. “Tome broju nema kraja, voljela bih probati još više decimala”. Pročitati tako dugi broj može se u 332.064 godina. U 2010. Nicholas Sze je uz pomoć Yahooova oblaka izračunao da je bilijardita decimala broja pi – nula, što je posao za koji bi standardni računar potrošilo 500 godina. No nije izračunao decimale između dosad poznatih i te nule.

 

Izvor Radio Sarajevo