Američka studija je došla do vrlo zanimljivih rezultata koji otkrivaju kako na nas utiče držanje za ruke sa našim partnerima.Kada smo ljuti, tužni ili uplašeni često posegnemo za rukom našeg partnera i obrnuto – partner utehu traži na isti način. Nedavna studija sa Univerziteta u Virdžiniji otkrila je zašto to činimo i zašto je dobro da to radimo.

Držanje za ruke oslobađa od stresa

U studiji psihologa dr Džejmsa Koana je učestvovalo 16 ​​srećno udatih žena sa njihovim supružnicima. Oni su bili izloženi stresnoj situaciji, dok su posmatrali aktivnost njihovog mozga na monitoru. Doktor je izazvao mali električni trzaj i gledao kako ženski mozak reaguje u tri situacije: kada ne drži ničiju ruku, kada drži ruku stranca i kada drži svog partnera.

Rezultati su pokazali niži nivo stresa dok je žena držala ruku stranca, a količina stresa je bila još manja kada su se držale za ruke sa partnerom. Slični nalazi su takođe napravljeni od strane The New York Times-a, koji kaže da srećan brak ima pozitivne efekte na fizičko blagostanje. Ako su u srećnom braku, ljudi vole da se drže za ruke, a držanje za ruke smanjuje stres i ima pozitivan uticaj na zdravlje. Sledi logičan zaključak da je srećan brak dobar za zdravlje.

Poštovani čitaoci, gde ima dima, ima i vatre, a ako nauka ovo potvrđuje, onda definitivno treba da se držite za ruke za svojim partnerom. Neka to postane vaša navika. Ponudite ruku i ne odbijajte dlan koji vam se nudi, jer može dovesti do sreće i blagostanja.

Izvor Alo.rs