Još od antičkih vremena poznata su lekovita svojstva jagoda. Ovo voće izuzetne arome i lepog izgleda veoma je ukusno i zdravo. Obiluje vitaminima A i C, vlaknima, gvožđem i folnom kiselinom.

Jagode jačaju imunitet

Blagotvorne su pri oporavku od bolesti, jačaju imunitet, prevencija su kod bolesti želuca, pomažu u lečenju artritisa, reume, anemije, olakšavaju tegobe kod kamena u bubregu, blagotvorno deluju na povećan holesterol i povišen krvni pritisak. Osim toga, jagode ubrzavaju metabolizam i usporavaju starenje.

Čaj od peteljki-Jednu kafenu kašičicu usitnjenih peteljki šumskih ili baštenskih jagoda preliti čašom ključale vode. Neka odstoji poklopljeno 20 minuta. Piti tri puta dnevno. Ovaj čaj prijatnog ukusa odlično je pomoćno sredstvo u terapiji obolelih od kancera.

Koliko je sočan plod ovog voća koristan u nekim medicinskim stanjima, ne čudi da su lekoviti i delovi biljke koji se obično uklanjaju. Zato, prilikom čišćenja jagoda, ne treba bacati listiće oko ploda i peteljke. Zagovornici ruske narodne medicine koriste ovaj “otpad” u lečenju mnogih oboljenja.

Osušite peteljke i listiće jagoda

Peteljke i listiće jagoda trebalo bi osušiti i čuvati kao vitaminsku rezervu. Oni imaju više vitamina C nego njeni plodovi, a kao i plodovi sadrže iste mikroelemente (gvožđe, bakar, cink, mangan, hrom, olovo i kadmijum).

Čajevi od peteljki i listića jagode jačaju nervni sistem i deluju protivstresno. Odlično su sredstvo za otklanjanje umora i depresivnih stanja, blagotvorni su za krv i poboljšavaju stanje bubrega. Odlični su i za obolele od dijabetesa, jer utiču na normalizaciju šećera u krvi.

Peteljke i listići jagoda (baštenskih i šumskih) podmlađuju kožu i utiču na rast kose, a nanose se usitnjeni na lice i vrat u obliku maske. Za brži rast i gušću kosu odlična je kaša od izmiksanih listića i peteljki, uz dodatak isceđenih sokova bokvice i kalanhoje.

Izvor Novosti