U japanskom gradu Kjotu zaposleni dele letke turistima da bi im objasnili kako treba da se ponašaju u blizini hramova. Japanski grad Kjoto počeo je da deli letke na kojima se nalaze uputstva za turiste – kako da se ponašaju u istorijskom delu grada.  Grad je bio primoran da donese ovu odluku jer su se i kupci i trgovci žalili na velike gužve u centru grada, ali i nepristojnost posetilaca. Kako se broj turista u Japanu povećava svake godine, iz saveta Giona (istorijskog kvarta) su odlučili da pokušaju da podstaknu posetioce na bolje manire, prenosi list Kjoto Šimbun. Iz uprave su angažovali studentkinje dizajnerske škole ženskog univerziteta u Kjotu da osmisle privlačan sadržaj na japanskom, kineskom i engleskom jeziku. Među preporukama su bila i uputstva da se ne sedi ili puši na ulici, ali i molba da posetioci pitaju pre nego što naprave selfi sa prepoznatljivim gejšama. Tu je i molba da nikako ne dodiruju gejše.

Turistička agencija Kjota izdala je 2017. godine uputstvo koje bi trebalo da pomogne posetiocima da se primereno ponašaju. Koristili su lokalne izraze, poput “akimahen”, što znači “zabranjeno je”. Dodali su i brojne grafike i promovisali video snimke na popularnim sajtovima za posetioce. Iz Saveta Giona su instalirali kamere i zaposlili stražare kako bi sprečili posetioce da ulaze u privatne prostorije. Angažovali su i stalne policijske patrole, a na više jezika konstantno podsećaju turiste da poštuju propise. Ipak, čini se da poruka nije primljena kako su očekivali, preneo je Mainiči Šimbun. Masovni turizam je relativno nov fenomen u Japanu. Tako je 2018. godine zemlju posetilo 31 miliona ljudi, a samo pet godina ranije – svega deset miliona i to uglavnom posetilaca iz istočne Azije. Japanska turistička organizacija želi da privuče 40 miliona ljudi sledeće godine.

Osim što je turizam doneo novac, izazvao je i čitav niz problema, od ilegalnih Mario automobila na ulicama Tokija do ogromnih grafita na peščanim dinama u Japanu. U novembru i decembru 2018. godine, u okrugu Arašiama, već su delili uputstva o gužvama i ponašanju na ulici. Grad je promovisao i šest lokacija u blizini Kjota, uključujući i svetilište Fušimi Inari, kako bi posetiocima ukazao i na druge atrakcije u regionu.

Izvor B92