Nakon što napravi haos među poljskim fitness influenserima, Tomasz će skliznuti u digitalni svijet pun islamofobičnih moćnika. On će postati njihov upravljač lažnim vijestima na društvenim mrežama, a bit će zadužen i za kodiranu komunikaciju unutar igrice s mladićem koji je nesretan, živi sa svojom bakom i koji je opsjednut oružjem. “The Hater” je zapravo nastavak Komasinog filma iz 2011. godine koji nosi naziv “The Suicide Room”. “Soba za samoubistvo” govori o tinejdžeru čiji život srlja u katastrofu kada video u kojem ljubi drugog momka postane viralan.
U filmu “The Hater” možete vidjeti kako izgleda digitalna noćna mora kada ljudi podlegnu online manipulaciji. Jan Komasa je film realizirao u saradnji sa scenaristom Mateuszom Pacewiczom, s kojim je već sarađivao na filmu “Corpus Christi” i zaradio nominaciju za Oscara. “The Hater” donosi preciznu sliku današnje interakcije etike, politike i online komunikacije u vrijeme predizborne kampanje.Loše stvari zasigurno će se dogoditi onima koji “bauljaju” po chat sobama i dopisuju se s osobama koje ne poznaju. Tomasz je sociopata bezizražajnog lica u javnosti, dok je kod kuće zaokupljen uhođenjem i slušanjem snimaka djevojke Gab (Vanessa Aleksander), kao i praćenjem njenih statusa na Facebooku.
Želeći je impresionirati, pokrenut će neke nelogične radnje, a nakon što ga izbace s pravnog fakulteta zbog plagiranja radova, zaposlenje će pronaći u jednoj varšavskoj agenciji za odnose s javnošću. Prvi zadatak koji će mu tamo biti povjeren jeste uništavanje karijere popularne influenserice. Svoju sociopatologiju pokazat će i sumanutim čitanjem “Umijeća ratovanja” Sun Tzua, prastarog kineskog priručnika o filozofiji i strategiji ratovanja.Kako je socijalno hendikepiran zbog činjenice što se ne može pomiriti sa svojim seoskim porijeklom i uklopiti u varšavsko društvo, kanal svih njegovih frustracija postaju internet bespuća u kojima se suprotstavljaju liberalne građanske grupe i one nacionalističke, koje ne prežu od fašističkih parola.
“The Hater” već nazivaju najboljim trilerom u ovogodišnjoj ponudi streaming servisa, a neki idu toliko daleko u hvaljenju da opisuju kraj filma kao veliko iznenađenje i preokret u stilu najnapetijih trilera poput, primjerice, legendarnog “The Usual Suspects” Bryana Singera iz 1995. godine.Poljska filmska i televizijska produkcija sve više potvrđuje da publika nema ništa protiv toga da sluša poljski jezik, služeći se titlovima. Dokazuje to i serija “Močvara” (“Rojst”), zapažena originalna Netflixova produkcija realizirana 2018. godine u Poljskoj, a jedan od najgledanijih filmova u ovoj godini je erotska drama “365 dana” koja je šokirala gledatelje eksplicitnim scenama seksa i koju su prozvali poljskom verzijom “50 nijansi sive”.
Izvor Klix.ba