Stručnjaci upozoravaju da nikako ne pijete vodu iz plastične flašice koja se zagrejala na suncu jer tako u vodu dospeva mnogo štetnih sastojaka iz plastike!Svi znamo koliko je voda važno da budemo hidrirani, posebno tokom leta kada su temperature visoke, pa se više znojimo i gubimo tečnost.Mnogi od nas po vrućinama nigde ne izlaze iz kuće bez flašice vode, ali postoji jedna važna stvar u vezi sa tim koju treba da znate.

Neki ljudi usput kupe flašicu vode, neki jednu istu koriste iznova i dopunjavaju svežom vodom. Međutim, ova navika može biti loša po zdravlje. Naime, može da bude veoma opasno da pijete vodu iz plastične flašice koja se ugrejala na suncu.Stvar je u tome da što se više ugreje plastična flašica, to više sastojaka iz te plastike prelazi u vodu koju zatim pijemo.Plastične flašice se uglavnom prave od polietilen tereftalata, pa kada se zagreju, ovaj materijal otpušta hemikaliju koja se zove bisfenol A i poznat je pod oznakom BPA.

Neka istraživanja su dokazala da ovaj sastojak ima veoma loš uticaj na zdravlje dece i generalno se smatra kancerogenim.Profesorka Lina Ma sa svojim timom naučnika nedavno je sprovela eksperiment kako bi ispitali hemikalije koje se oslobađaju iz flašica 16 različitih brendova vode nakon što stoje na temperaturi od 70 stepeni Celzijusovih četiri nedelje. Rezultati su “najgori mogući scenario za ljude”.Studija je pokazala da se nivo BPA povećava kada flašica sa vodom stoji na toplom, te profesorka Ma upozorava da ni slučajno ne pijete vodu nakon što vam je flašica danima ostala, recimo, u automobilu tokom vrelih letnjih dana.

BPA se inače povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima, poput problema sa reproduktivnim zdravljem, imunitetom, neurološkim problemima.Takođe, ovaj sastojak povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, metaboličkih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2.

Izvor Stil