Završni nastavak treće faze Marvelovog filmskog svijeta proteklog je vikenda apsolutno zavladao svim svjetskim kinima! “Spider-Man: Daleko od kuće“ u prvih nekoliko dana prikazivanja zaradio je vrtoglave cifre novca.Ovaj film je samo u Americi u prvih sedam dana na blagajnama prikupio nevjerovatnih 185 miliona dolara. Time je ujedno srušio rekord najboljeg šestodnevnog otvaranja nekog filma s početkom prikazivanja u utorak i postavio novu granicu koju će biti teško dosegnuti.Vrijedi napomenuti kako je ovim rezultatom film premašio prethodnika “Spider-Man: Povratak kući“ iz 2017. godine za čak 30 miliona dolara te ušao u historiju kao drugo najšire otvaranje s obzirom na to da je započeo s prikazivanjem u čak 4.634 američkih kina.

Reakcije gledatelja i kritičara redom su izvanredne čemu svjedoče i vrlo visoke ocjene koje ovaj ljetni blockbuster ima na uglednim filmskim stranicama imdb.com (8.1) i rottentomatoes.com (91%).Da je publika itekako željna novih avantura jednog od najprepoznatljivijih i najomiljenijih superheroja potvrđuje i podatak kako je u ostatku svijeta film ostvario zaradu od 395 miliona dolara čime je ukupni globalni box office rezultat, samo u prvom vikendu prikazivanja dosegnuo fantastičnih 580 miliona dolara.Bosna i Hercegovina nije ostala izuzeta od Spider-Manije kako je i ovdje ostvaren zavidan rezultat te ga je u samo prva četiri dana prikazivanja pogledalo više od 7 hiljada gledatelja što je najbolji rezultat otvaranja jednog Spider-Man filma u domaćim kinima.Radnja filma prati čovjeka pauka, koji kao jedan od članova Osvetnika, nastavlja fantastičnu Marvelovu sagu što mu, nakon velikog gubitka, teško pada. Stoga Peter Parker ovog ljeta pokušava ostaviti svoje superherojske dužnosti sa strane te otići na odmor, družiti se s prijateljima i najbitnije, osvojiti MJ. Ali njegov plan se brzo izjalovi kada mu odmor prekine Nick Fury s novim zadatkom kojeg on ne želi prihvatiti.

Tony Stark/Iron Man je poginuo, Kapetanica Marvel je nedostupna kao i većina ostalih Osvetnika. Spider-Man se mora pomiriti s gubicima i preuzeti odgovornost. Pred Spider-Manom je sada teška bitka jer u potpuno novim okolnostima mora spašavati svijet i zaštiti svoje prijatelje pri čemu ga očekuje i neočekivani novi savez.U ulozi Petera Parkera ponovno gledamo Toma Hollanda koji se savršeno pronašao u liku Spider-Mana, kao Nick Fury pojavljuje se opet fantastični Samuel L. Jackson dok je u ulozi Mysteria Jake Gyllenhaal koji se na ovaj način pridružio uistinu impresivnoj listi glumaca u Marvelovom svijetu.

Izvor Klix.ba