Mreža kapilara, krvnih sudova i arterija služi da sprovede krv punu kiseonika i hranljivih materija kroz ljudsko telo. Bez nje, organi ne bi mogli uopšte da funkcionišu.Cirkularni sistem kod čoveka je izuzetno složen. Mreža kapilara, krvnih sudova i arterija služi da sprovede krv punu kiseonika i hranljivih materija kroz ljudsko telo. Bez nje, organi ne bi mogli uopšte da funkcionišu.

I najmanji poremećaj može da izazove ozbiljan poremećaj zdravstvenog stanja pojedinca, pa čak i da dovede njegov život u pitanje.  Mozak znatno pati, a krvni pritisak raste. Posledica ovih procesa mogu biti moždani, srčani udar, kao i druge ozbiljne bolesti.Posebno ostljivi krvni sudovi postaju i nakon preležanog korona virusa, obzirom da su sitraživanja pokazala da virus razara krvne sudove, oštećuje rad srca pa čak dovodi i do stvaranja trombova.

Čili paprika, iako neizostavan sastojak mnogih jela i soseva zbog svog izrazito ljutog ukusa, ona sprečava nakupljanje holesterola zahvaljujući aktivnom sastojku – kapsaicinu. Smanjuje nivo lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenih arterija. Doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i manjem riziku od moždanog i srčanog udara.Za pripremu lekovitog napitka potrebno je da u 250 mililitara vruće vode, dodate pola do jedne čajne kašičice kajenske paprike. Piti ovu smesu dva puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

Piskavica je dobra za probavu, masnoću u krvi, poboljšava cirkulaciju, i ubrzava metabolizam. Saponini pomažu smanjenje nivoa LDL holesterola koji začepljuju arterije.Za lekoviti napitak staviti jednu kašičicu piskavica u vodu i pustiti da se natapaju preko noći. Sledećeg jutra jsti natopljene piskavice s vodom na prazan stomak. Postupak ponavljati nekoliko meseci.

Semenke lana

Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim semenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Semenke lana sadrže vlakna koja se vežu s “lošim” holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova.Kako bi se očistile začepljene arterije, konzumirati dve do četiri kašike semenki lana dnevno. Možete dodati kašiku semena u supu, smoothie i sokove,  ili ih dodati salatama.

Nar

Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama.Štaviše, ovaj plod stimuliše proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i regulisanju krvnog pritiska.Preporučuje se jesti jedan do dva sveža ploda dnevno, ili piti čašu sveže ceđenog soka.

Izvor Novosti