Sljedeće godine 22. maja, u Ahoj areni u Roterdamu, dobićemo novog pobjednika Evrovizije, a kako će se takmičenje odvijati zavisiće od toga kakva će biti zdravstvena situacija u svijetu. Kao i sve manifestacije ove 2020. godine, tako je i Evrovizija platila danak zbog pandemije koronavirusa. Ove godine najgledanije muzičko takmičenje na svijetu bilo je otkazano, a većina nesrećnih takmičara još ne znaju da li će njihove zemlje praviti reizbor za svog predstavnika na Eurosongu ili će im dati drugu šansu da se ipak pokažu Evropi i svijetu na najbolji način iduće godine. Jedno je jasno, Evrovizija će se naredne godine održati uprkos svemu, a Holanđani će konačno nakon 41. godine dobiti priliku da se pokažu kao domaćini. Takmičenje će se održati u Roterdamu u Ahoj areni, dok slogan “Open Up” ostaje isti kao i ove godine. Za sada postoje četiri scenarija po kojima će se ovo prestižno takmičenje održati:

1. Normalno Evrovizijsko takmičenje

U ovoj veziji sve će se održati kao i do sada, uz devet dana nastupanja, uključujući i probe u kostimima, gdje će biti prisutni i svi članovi delegacija, kao i publika u areni i novinari. Ova verzija vjerovatno će zavisiti i od dostupnosti vakcine protiv kovida i testiranja na virus.

2. Socijalno distancirano takmičenje

Svi učesnici takmičenja moraće da poštuju socijalnu distancu od 1,5 metara tokom cijelog trajanja manifestacije. I u tom slučaju će biti devet nastupajućih dana, ali uz smanjen kapacitet publike u areni, koji će takođe morati da poštuju mjere socijalne distance. Timovi u delegacijama takođe će biti smanjeni, kao i broj prisutnih novinara.

3. Evrovizija sa restrikcijom u putovanjima

I u ovom slučaju bi se praktivala socijalna distanca, kao u drugom scenariju. Takođe, ako bi se desilo da neka delegacija zbog situacije u svojoj zemlji nije u mogućnosti da doputuje u Roterdam, njihovi predstavnici će pjesmu izvesti iz svoje zemlje, dok će svi ostali nastupati uživo iz Ahoj arene.

4. “Lockdown Eurosong” ili “Karantinska Evrovizija”

Ako situacija u Holandiji opet bude zahtijevala mjere karantina, opet će Eurosong biti održan ali bez publike i bez aktivnosti u Roterdamu. Svi nastupi učesnika biće emitovani u Ahoj areni direktno iz zemalja učesnika. Definitivna odluka o tome na koji način ćemo ove godine gledati Eurosong biće donijeta na osnovu situacije u kojoj se planeta nađe prvih mjeseci iduće godine.

Izvor CDM