Dodjela Billboard Music Awards održana je u nedjelju u Las Vegasu. The Weeknd je obilježio ovogodišnju ceremoniju sa čak 17 nominacija (odnio pobjedu u jednoj kategoriji), ali je ubjedljivo trijumfovala Olivija Rodrigo kojoj su pripale, između ostalog, i nagrade za najboljeg novog umjetnika i najbolju umjetnicu, objavio je CNN.

Najbolji umjetnik je Drake, kome je pripala nagrada i u kategoriji za najboljeg muškog izvođača.BTS su odnijeli pobjedu kao najbolji duo/grupa, na vrhu liste Billboard 200 umjetnika našla se Tejlor Svift, dok je tron Top Hot 100 umjetnika zauzela Olivija Rodrigo.Rodrigo je pripala i nagrada za najstrimovaniju pjesmu, kao i nagrada za najslušanijeg muzičara na radiju, dok je nagrada za najprodavanije pjesme pripala pomenutom BTS.

Nagrada u novouvedenoj kategoriji pod nazivom Top Billboard Global 200 Artist (Lista najboljih globalnih umjetnika) pripala je, takođe, Oliviji Rodrigo, dok je za najboljeg Billboard globalnog umjetnika proglašen Ed Širan.Nagrada za najbolju turneju pripala je legendarnim Rolingstonsima (No Filter Tour), kojima je takođe pripalo i priznanje za najbolju rok turneju.

Najbolji R&B umjetnik je The Weeknd, najbolji reper Drake, a najbolja u rep muzici u ženskoj kategoriji je Megan Thee Stallion.Nagrada za najbolju kantri umjetnicu pripala je Tejlor Svift, dok je Lejdi Gaga proglašena najboljom u kategoriji najbolja dance/electronic umjetnica. Najbolji u kategoriji gospel je Ye.

Izvor CDM