Legendarni rok bend Kanda, Kodža i Nebojša (KKN) planira koncert u Beogradu za 7. novembar, a članovi grupe svakodnevno prate situaciju vezano za koronavirus. Gitarista KKN Nenad Pejović kaže za Direktno.rs da je u svakom vremenu, ipak, najvrednije ono što iznedri kultura. Novonastalu situaciju opisuje kao “kulminaciju dehumanizacije”.

Gitarista Nenad Pejović podseća da je njihov bend sazrevao i afirmisao se tokom jezivih devedesetih, pa im novonastala situacija “nije ni prvi ni poslednji rodeo”.- Ipak, ne mogu da kažem da nismo popili traumu kao i ostatak čovečanstva, kada je krenulo zatvaranje po kućama. Ova situacija mi izgleda kao kulminacija jednog procesa dehumanizacije koji predugo traje, i globalno i lokalno, koliko god zbivanja kod nas bila specifična.

Upitan da opiše situaciju u muzičkoj indistriji i uopšte u kulturi Srbije, Pejović kaže da iz perspektive rok grupe nije siguran da može da se govori o muzičkoj indistriji i da je pre reč o muzičkoj privredi.- U svakom slučaju, iako na periferiji zbivanja, Srbija prati globalni trend u kome bezlični algoritmi oblikuju masovni ukus, a što se tiče opisa kulture u Srbiji, mislim da je praktično sve rečeno. Lako bi mi bilo da pričam o besprizornostima koje nudi tzv. kulturni život u razorenom društvu kakvo je srpsko, ali činjenica je da on postoji i nemam sumnju da će ono najvrednije što kultura iznedri na kraju biti jedino vredno iz ovog vremena.

Vezano za najavljeni koncert u Kombank dvorani (7. novembar, 20h), gitarista je naveo da bi kad je reč o njihovoj izvedbi do tad “sve trebalo da lagne”.- Bend generalno dovoljno često ima probe i akcenat je pomeren na prilagođavanje repertoara nešto drugačijoj instrumentalnoj postavci. Za sada, očekujem samo da se koncert održi, prilike se menjaju od danas do sutra – jasan je Pejović.

KKN je, prema njegovim rečima, uradio dosta novih pesama koje će, kako se nada, tokom sledeće godine moći ozbiljnije da promovišu.- U junu ove godine smo objavili “Popis”, dupli album sa ranije snimljenim pesmama i sa njega smo tokom ove godine, najviše u saradnji sa Đurđicom Gajić, objavili nekoliko spotova, trenutno je aktuelan video za Mediteran.Na pitanje koja je njegova omiljena pesma KKN-a, Pejović kaže, po pravilu, uvek ona koju tek treba da snime.
Izvor Direktno.rs