Irska je evropska država koju zbog zadivljujućeg prirodnih ljepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom. Donosimo vam 10 manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pub na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pub – Sean's Bar – nalazi se u gradu Athlone, a vjeruje se da datira u 900. godinu poslije Hrista.

2. Prosječni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, te se tako nalazi na šestom mjestu najvećih konzumenata ovog pića u Europi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Maj je, u prosjeku, najsuši mjesec u godini u ovoj zemlji. Ovo je izvrstan podatak ako planirate posjetiti ovu prekrasnu zemlju.

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentificikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

6. Bijelu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mjesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u Sjedinjene Američke Države nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svijetu koja je uvela porez na plastične kese koje se mogu nabaviti u trgovinama i supermarketima.

8. Muckanaghederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mjesta s najdužim imenom u Irskoj.

9. Drisheen je nacionalno irsko jelo. Riječ je svojevrsnom tipu krvavice koji se radi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčje krvi, hljeba, zobenih pahuljica i masnoća.

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put se službeno iskoristila u članku magazina Inter-Ocean 12. oktobra 1880.

Izvor Nezavisne