Ako i niste ljubitelj orašastih plodova, možda biste to trebali postati. S obzirom na to kakve učinke imaju na vaše zdravlje, u prehranu biste odmah trebali ubaciti bademe. Kao i većina orašastih plodova, bademi su prepuni proteina. Zdravi su za vaše srce, imaju manje kalorija od ostalih orašastih plodova, puni su dobrih masnoća, pomažu vam pri mršavljenju i sprečavaju debljanja. Saznajte koje to hranjive tvari sadrži samo jedan badem i zbog čega su baš one potrebne vašem organizmu:

Biotin – crpi ‘gorivo’ iz hrane, odnosno energiju koja vam je potrebna da bi vaš organizam dobro radio. Biotin je, također, zaslužan za zdravu kosu i čvrste nokte. Vitamin E – pomaže u proizvodnji crvenih krvnih ćelija, sadrži antioksidanse i sprečava oštećenje tjelesnih ćelija.B12 – ovaj vitamin poboljšava rad metabolizma i središnjeg nervnog sistema.

Magnezij – opskrbljuje srce, bubrege i jetru, a pomaže i pri aktiviranju enzima i daje vam dodatnu energiju.Vlakna – pomažu vam da se osjećate puno ‘življe’ i poboljšavaju rad probavnog sistema, što je izuzetno bitno za zdravu tjelesnu težinu.

Izvor Avaz