Pet pjesama nominiranih za ovogodišnje Oskare izvest će se na krovu novog muzeja Akademije filmske umjetnosti te u malom ribarskom gradiću na Islandu, u pokušaju producenata da osvježe format šoa pogođenog u pandemiji COVIDA-19.

Zvijezda “Hamiltona” Lesli Odom mlađi (Leslie) bit će među onima koji će nastupiti s krovne terase još neotvorenog Muzeja filmske umjetnosti u Los Anđelesu čije je otvaranje odgođeno zbog koronavirusa.

Njegova pjesma “Speak Now” iz drame o građanskim pravima “One Night in Miami” bit će dio posebne emisije prije Oskara, kao i balada “Husavik” iz komedije “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga” Vila Farela (Will Ferrell) koja će se izvesti s istoimene luke na Islandu.

-Osmislili smo ozbiljne akcije prije i poslije kako bismo poboljšali naš glavni događaj, saopćili su dobitnik Oskara Stiven Soderberg (Steven Soderbergh) i njegove kolege koproducenti.“Naš prijedlog je gledajte cijelu stvar, inače ćete propustiti nešto zaista neočekivano i zabavno.”

Ovogodišnji Oskari slijede temu “nagrade prikaži kao film” i primarno će biti održani uz fizički razmak na željezničkoj stanici Union Station u centru Los Anđelesa.Harison Ford (Harrison), Bred Pit (Brad Pitt) i RIz Viterspun (Reese Witherspoon) su među glavnim voditeljima ovogodišnjih Oskara, što će značiti i prvo okupljanje najvećih imena Tinseltowna na crvenom tepihu od prošlog proljeća.

Dodjelu Oskara će u Velikoj Britaniji i Francuskoj pratiti nominirani za Oskare koji ne mogu doputovati u Los Anđeles.Producenti su također najavili emisiju nakon glavnog događaja – “Oscars: After Dark” u kojoj će se prikazati najveći dobitnici sa svojim zlatnim kipićima te intervjui sa zvijezdama.

Svečana, 93. dodjela Oscara održat će se 25. aprila, dok će se novi muzej Akademije filmske umjetnosti i znanosti otvoriti 30. septembra.

Izvor Avaz