Uživanje u vodi na bazenu, jezeru ili na moru može da se pretvori u pravu moru, jer često slijedi upala uha.”Plivačko uho” je upala spoljašnjeg ušnog kanala, koja najčešće nastaje zbog zaostatka vode nakon kupanja i plivanja, stvarajući vlažnu sredinu koja je povoljna za rast bakterija i gljivica. Ova upala ima vrlo neprijatne simptome, u početku se javlja svrab i peckanje u uhu, a zatim bol.Uho je otečeno i bolno na dodir, a obično je prisutan i osećan zapušenosti. Kod jačih infekcija bol se može proširiti ka licu, temenu ili vratu, piše Mayoclinic.

Kako sprečiti upalu spoljašnjeg uha na ljetovanju?

Važno je, za početak, da izbjegavate čišćenje ušiju pamučnim štapićima, kako ne bi oštetili kožu spoljašnjeg slušnog kanala i stvorili mogućnost za prodor bakterija i gljivica. Najjednostavnije je da uši nakon svakog kupanja osušite mekim peškirom ili zabacite glavu na stranu, kako biste odstranili zaostalu vodu.U sportskim radnjama možete pronaći čepiće za uši koji su na bazi silikona, lako se oblikuju kao plastelin, zauzimaju oblik baš vašeg ušnog kanala i u potpunosti ga štite od prodiranja vode u uho.U slučaju da je upala već nastupila, zaboravite na čepiće bilo koje vrste, već odmah idite kod ljekara.

Zašto je važno reagovati odmah?

Infekcije uha su česta pojava kod beba i male djece, i u ovom uzrastu uglavnom ne predstavljaju veliki problem, a pravovremenom reakcijom neće ostaviti nikakve posljedice po zdravlje i kvalitet sluha deteta. Kod odraslih, infekcije uha su rjeđe, ali onda kada se pojave, upornije su i teže za liječenje, a samim tim, veća je vjerovatnoća da će izazvati teža oboljenja ili prerasti u hroničnu infekciju.U najvećem broju slučajeva upala uha će proći brzo i bez većih problema, mada ima slučajeva kada se i nakon izliječenja infekcija ponovo javlja. Ignorisanje simptoma, neadekvatno i nepravovremeno liječenje može dovesti do rijetkih, ali mogućih i ozbiljnijih stanja poput djelimičnog ili potpunog gubitka sluha, mastoiditisa tj. infekcije kosti lobanje koja se nalazi odmah ispod uha, zatim meningitisa, kao i pucanja bubne opne.

Kako se liječi upala uha?

ORL pregledi čine osnovu postavljanja dijagnoze. Zavisno od kliničke slike prepisuje se adekvatna terapija koja obuhvata najčešće lijekove za bolove, kapi za nos i uši i antibiotike, ako je potrebno. Simptomi prestaju za dvije do tri nedjelje.Nažalost, akutna upala srednjeg uha može da preraste u hroničnu koja predstavlja dugotrajno zapaljenje sluznice.

(Telegraf)