Ljudi koji su odrastali 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka se sigurno sjećaju mnogih epizoda i dogodovština Freda i Barneya, a zahvaljujući nekim kasnijim reprizama i sinhronizacijama, vjerujemo da je to slučaj i sa mnogim mlađim čitaocima.

Nedavno je obilježeno 60 godina od premijere serije i tim povodom vam donosimo priču o njenim počecima i utjecajima koji se vide u mnogim današnjim serijama.Emitovanje prve epizode “Porodice Kremenko” desilo se na kanalu ABC 30. septembra 1960. godine u 20:30 sati, što je tada bio termin nakon što mnoga djeca odlaze na spavanje.Ideja koju su imali tvorci William Hanna i Joseph Barbera, tada poznati samo kao tvorci Toma i Jerryja, bila je usmjerena ka pravljenju crtanog sadržaja za odraslu publiku.

Smatrali su da postoji dovoljno sadržaja za djecu i da trebaju pokušati privući i starije gledaoce nekim malo ozbiljnijim temama. Kremenkovi su inače inspirisani igranom serijom The Honeymooners, na čiji koncept sitcoma je dodano još puno toga i potom predočeno raznim mrežama kao koncept.Odmah nakon emitovanja pilot epizode mnogi predstavnici televizijskih mreža bili su oduševljeni i to se ponovilo i sa gledaocima raznih godina. Suština priče je poslijeratna atmosfera američke “baby boom” generacije, ali prenesena u predhistorijsko doba.

Mnogi fazoni su usko povezani s tim vremenom i razumljivi samo nekome ko ga je doživio, ali serija je ponudila i više nego dovoljno univerzalnih situacija i avantura da postane omiljena ne samo na američkom području, već i širom svijeta.

To je donijelo i mnoga sponzorstva, među kojima su čuvene farmaceutske kompanije sa svojim brendiranim vitaminima, kao i reklame za Winston cigarete, koje su kasnije zabranjene.
Kremenkovi su jako zanimljiva porodica tako da donose mnogo smijeha, ali iza svega toga stajale su razne ozbiljne, pa čak i mračne teme. To je prva serija koja je prikazala bračni par kako dijeli krevet, što u to vrijeme nije bilo uobičajeno.

Kasnije Barney i Betty Kamenko pričaju o tome kako ne mogu imati djecu, zatim usvajaju sina, ali uz mnoge stvarne pravne peripetije. Fred Kamenko je ovisan o kocki i teži ka manipulisanju ljudima kako bi ostvario svoje ciljeve, a postoji čak i trenutak kada Barney želi da se ubije i vidimo ga na mjestu, sa kamenom oko vrata.
Sve to upućuje na činjenicu da je radnja animiranog filma bila usmjerena ka odraslima, ali je tek kasnije dobio i dimenziju popularne serije za djecu, jer je opet predstavljao zabavu za cijelu porodicu, piše The Guardian.

Neposredni utjecaji vidjeli su se na kasnijim animiranim serijama poput “The Jetsons” i “Top Cat”, ali pravi utjecaji zapažaju se ipak malo kasnije. Ovdje se prije svega misli na Simpsonove koji vjerovatno ne bi postojali bez Kremenkovih, pa samim time ni još novije animirane serije kao što su Porodični čovjek (Family Guy), Američki tata (American Dad) i Bobovi hamburgeri (Bob’s Burgers).

To je dovelo do pokretanja kanala Adult Swim 2001. godine, sa sve više žanrovski raznolikih animiranih sadržaja za odrasle. Među njima su South Park, kasnije Rick & Morty, Archer i Bojack Horseman.Mnogi od tih koncepata ranije ne bi mogli proći, dok je danas linija između animiranog programa za djecu i odrasle malo tanja. To znači da programi za djecu imaju podtekst za odrasle, ali i da postoji onaj sadržaj koji djeca ne mogu razumjeti, pa i nije preporučljiv za njih.

Teme su ozbiljne, humor je uvijek tu, ali evoluira kroz svakodnevna dešavanja širom svijeta i potreba modernog života. A sve to vjerovatno ne bi ni postojalo da nije bilo Kremenkovih.

Izvor Klix.ba