Kako se bliži finale serije, fanovi su podeljeni na one kojima je poslednja sezona razočaravajuća, a peta epizoda jedna od najgorih, dok su oni koji slave uz čuveno “Drakaris” oduševljeni preokretom koji im se odigrao pred očima.Deneris Targerijan (Emili Klark) u pretposlednjoj epizodi popularne serije “Igra prestola” zapalila je Kraljevu luku i pokazala sve svoje ludilo nad kojim je bio šokiran i Džon Snou (Kit Harington). Čitava epizoda prikazuje uglavnom jednu dugačku scenu spaljivanja i uništenja jednog kraljevstva. U jednom trenutku, pre haosa, Deneris je pitala Džona Snoua: “Strah ili ljubav?”, a njeno iznevereno srce je izabralo strah, te je upravo to bio okidač za ludilo. Ali postoje i dva sjajna momenta: susret Sersei i Džejmija, kao i dugo očekivani dvoboj Psa i njegovog brata Planine u epskoj sceni. Takođe, u epizodi život gubi nekoliko glavnih likova, uključujući i jednog od najomraženijih negativaca – Jurona Grejdžoja.- Verovatno ćete samo jednom u životu napraviti lika kao što je Juron jer je on jeb**i idiot – izjavio je glumac Pilou Azbaek i dodao da je zabavno biti lik koga ceo svet mrzi samo ako je to privremeno.

Kritičari su takođe prilično usaglašeni sa stavom da je ovo zvanična propast “Igre prestola”, koja više ne liči na seriju koju su svi toliko voleli.Čak ni Kit Harington nije mogao da sakrije svoj utisak, već mu se jednostavno otelo da nije oduševljen.Na pitanje voditeljke da u jednoj rečenici opiše finale serije, on je rekao: “Razočaravajuće”. Voditeljka se šokirala i upitala ga da li je moguće da tako reaguje, a on je pokušao da se izvuče, vidno razočaran, i dodao: “Ne. Epsko. Ne znam… nešto od tih reči”.Piter Dinklidž, glumac koji tumači Tiriona Lanistera, izjavio je da je zadovoljan finalom “Igre prestola”, te da su svi dobili šta su zaslužili, a jedna njegova rečenica je sve lepo objasnila.- Šou nas je odveo na opasno i savremeno mesto u skladu s onim što se danas dešava u svetu – rekao je Piter Dinklidž.

Mnoge je zaintrigiralo i što su nakon pete epizode dve ključne glumice, Emili Klark (Deneris Lanister) i Lena Hedej (Sersei Lanister), okačile fotografije sa snimanja emisije na kojima su njih dve, kao i kolega Nikolaj Valdau – ćelavi, odnosno na glavi imaju masku, što je povod za razne teorije – da li su Džejmi i Sersei zaista mrtvi, te hoće li Deneris umreti.Ipak, neizvesnosti će uskoro doći kraj jer ostala je još jedna epizoda, od koje doduše više niko ne zna šta može da očekuje. Podsetimo, Arja Stark je u poslednjoj sceni, gde odlazi na belom konju, otvorila nova pitanja: Da li će ona biti novi “King slayer”? Da li će Arja Stark na kraju presuditi Deneris Targerijan i da li su to te “zelene oči” koje će se ugasiti po proročanstvu. Ali ostavimo teorije zasad po strani.

Dovoljno je podsetiti da kada su tvorca romana o “Igri prestola” R. R. Martina, koji već dugo ne sarađuje sa scenaristima serije, pitali šta misli o epizodama, on je rekao je da iznenađenja iz epizode u epizodu idu tako da u finalu očekuju samo još – vanzemaljce.Samo nedelju dana nakon što se završi serija “Igra prestola”, već je najavljen dvočasovni specijal koji će biti emitovan 26. maja. Kako je najavljeno, ovo će biti mnogo više od dokumentarca o snimanju serije, biće to zabavna, srceparajuća, priča o gorko-slatkim zadovoljstvima o tome šta znači stvoriti imaginarni svet, a onda mu reći zbogom.

Izvor Blic