Čaj od hibiskusa je bogat moćnim antioksidantima i može pomoći u sprečavanju oštećenja i bolesti uzrokovanih nakupljanjem i štetnim dejstvom slobodnih radikala.

Kako da pripremite čaj od hibiskusa

Čaj od hibiskusa je veoma jednostavan za pripremu, najčešće, se koristi cvet hibiskusa. Jednu kafenu kašičicu cveta hibiskusa preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Može da se pije topao i hladan i kiselkastog je ali veoma prijatnog i osvežavajućeg ukusa.Nekoliko studija je otkrilo da čaj od hibiskusa može sniziti sistolni i dijastolni krvni pritisak.

Za rešavanje visokog krvnog pritiska

Ako imate problem sa visokim pritiskom, čaj od hibiskusa je odlično prirodno rešenje. Učesnici jednog istraživanja koji su pili tri šolje čaja od hibiskusa dnevno, posle 6 nedelja su u proseku snizili gornji pritisak do 7 jedinica. Stručnjaci su zaključili da fitohemikalije iz hibiskusa pomažu kod problema sa hipertenzijom.

Čaj od hibiskusa može da poboljša zdravlje jetre

Neke studije su pokazale da hibiskus može da pobošlja zdravlje jetre i pomogne joj da efikasno radi. Jedno istraživanje koje je obuhvatalo 19 osoba sa prekomernom težinom utvrdilo je da uzimanje ekstrakta hibiskusa u periodu od 12 nedelja doprinosi borbi protiv steatoze jetre – mesne jetre.

Hibiskus pomaže kod depresije

Ovaj čaj sadrži vitamine, minerale ali i flavonoide koji zajedno deluju tako što umiruju nervni sistem, opuštaju telo i ublažuju anksioznost i depresiju.

Izvor Novosti