Roleri su jedan od omiljenih rekvizita za rekreaciju kod mladih.Međutim, za ovu jako efektnu aktivnost ne postoji starosna granica. Uz malo truda lako ju je savladati, a jednom kada je savladate, bićete vitalniji i zdraviji.

Vožnja rolera je i te kako zdrava, i preporučuje se svima, a posebno onima koji žele da se reše suvišnih kilograma, i da svoju liniju dovedu do savršenstva.Pored toga, vožnja rolera je efikasnija za mršavljenje i od plivanja, kao i od trčanja.Vožnjom rolera u trajanju od 30 minuta, ujednačenim ritmom, možete da istopite između 210 i 310 kalorija, dok ćete sa 30 minuta intezivne vožnje istopiti oko 450 kalorija.

Što brže vozite, to ćete istopiti više kalorija. Još bolja vest je da se tokom vožnje rolera masno tkivo pretvara u mišiće, tako da ćete zategnuti zadnjicu, noge i ruke.Pored idealne linije koju možete postići, ovo su ostali razlozi zbog kojih bi ovu aktivnost trebalo da uvrstite u svoje navike.

Vožnja rolera jača srce

Pola sata vožnje ujednačenim ritmom povećava broj otkucaja srca na oko 148 otkucaja u minuti, tako da su roleri idealan trening za srce jer predstavljaju odličnu kardio-vežbu.

Roleri povećavaju koordinaciju i ravnotežu tela

Vožnja rolera povećava fleksibilnost tela, a samim tim i njegovu koordinaciju. Ova fizička aktivnost “nateraće” vas da dovedete telo u ravnotežu, jer tokom vožnje rolera koristite snagu abdominalnih i mišića donjeg dela leđa.

Vožnja rolera povećava izdržljivost

Rolere možete da vozite satima, a da se ne umorite. Važna je samo uvežbanost. Na početku vozite 30 minuta do dva sata nedeljno, kako biste se “uhodali” i poboljšali reflekse.Ako želite dodatno da povećate svoju izdržljivost, vozite rolere na laganoj uzbrdici. Nakon nekog vremena primetićete da možete da vozite sve duže bez osećaja iscrpljenosti.

Roleri ne opterećuju zglobove

Lagani pokreti kod vožnje rolera sprečavaju oštećenje zglobova koje može da se dogodi kod drugih aktivnosti kao što su trčanje ili ples.U poređenju sa trčanjem, roleri za 50 odsto manje opterećuju zglobove, a poboljšavaju njihovu pokretljivost.

Izvor Novosti