Glavni grad Bosne i Hercegovine će iduće godine dobiti novi multipleks kinematografski kompleks u naselju Marindvor. Kino ”Cineplexx” će biti opremljen najsavremenijom i najmodernijom tehnologijom i raspolagat će s osam kinodvorana kapaciteta do 1.400 mjesta. – U partnerstvu s Upravom ”Cineplexxa” iz Austrije i uz nesebičnu pomoć menadžmenta Sarajevo Film Festivala, hotelska grupacija Evrope je počela s gradnjom poslovne zgrade površine oko 5.000 kvadrata neposredno uz hotel ”Holiday” – potvrdio je vlasnik i direktor Evropa grupacije Rasim Bajrović. Naglasio je kako će svečano otvaranje multipleks kina biti upriličeno u junu 2020. godine, kako kaže, na zadovoljstvo građana grada Sarajeva i šire društvene zajednice. – Etabliranje ”Cineplexxa” u glavnom gradu BiH imat će nemjerljiv doprinos u kulturnom i ekonomskom smislu. Njegov društveni značaj će biti ogroman, jer će omogućiti i SFF-u još brži rast i razvoj u regionu i šire – kazao je Bajrović.

Dodao je da “Cinelpexx Internacional”, SFF i Evropa grupacija stvaraju uvjete da grad Sarajevo bude epicentar kulture, filma, dobre zabave i bržeg razvoja turizma te da Sarajevo bude prepoznato na karti Evrope i svijeta kao jedna od najpoželjnijih destinacija. ”Cineplexx” Sarajevo će biti i jedna od lokacija za Sarajevo Film Festival koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u ovom dijelu Evrope. ”Constatin Fim – Holding GmbH” je osnovan 1951. godine u Austriji kao filmska distribucijska kuća. ”Cineplexx International GmbH” je započeo širenje 2009. godine u susjedne zemlje te je otvoreno prvo kino izvan Austrije – u Bolzanu.

Danas ”Cineplexx” ima jaku tržišnu poziciju u 48 multipleks i šest tradicionalnih kinolokacija u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Italiji te od početka juna u Rumuniji. S oko 1.500 zaposlenika ”Cineplexx” kina godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi. Hotelska Evropa grupacija je najveća domaća grupacija u BiH koja upravlja i aktivno posluje s pet hotela koji istovremeno mogu primiti i do 1.000 gostiju, a zapošljava više od 300 uposlenika.

Izvor Avaz