Vjerovatno nije baš svima poznato da su muškarci nosili visoke pete u prošlosti, mnogo prije nego žene. Visoke potpetice su izvorno bile dizajnirane za muškarce, ali ta je praksa kroz vjekove nestala. Međutim, iznenađujuće, čini se da se štikle ponovo vraćaju u mušku modu, budući da je sve više slavnih osoba počelo iskazivati svoju ženstvenu stranu noseći visoke potpetice.Bright Side donosi pregled muškaraca koji su srušili stereotipe društva i samouvjereno pokazali da štikle nisu namijenjene samo ženama.

Istorija muškaraca u visokim petama

Istorija cipela s visokom petom seže sve do desetog vijeka. Za razliku od danas, u to vrijeme visoke potpetice nisu bile samo modni dodaci – prvi su ih nosili persijski konjanici.Do kraja 17. vijeka takozvana “Persijamanija” postala je modni trend širom Evrope. Muška moda 17. vijeka bila je usmjerena na naglašavanje lijepo oblikovanih listova i bedara muškaraca. Međutim, kako su cipele tokom 18. vijeka postale rodno definisane, muškarci su prestali nositi visoke pete oko 1730. godine zbog njihove percipirane feminizacije.

Zašto muškarci vole da nose štikle?

Iako su štikle izašle iz mode u 18. vijeku, statistike pokazuju da je prodaja muških cipela s visokom petom u velikom porastu od 2017. godine. Sve više muškaraca nosi štikle samouvjerenije nego ikad.Mnogi poznati modni dizajneri nose visoke potpetice.“Mislim da postoji nešto nevjerovatno osvježavajuće u tome da muški dizajner, kao što je Mark Džejkobs, prihvata nošenje visokih potpetica”, izjavio je Andru Groves, profesor modnog dizajna na Univerzitetu Westminster.Groves je takođe rekao: “Visoke potpetice postale su snažan simbol i moći i statusa te paradoksalno i dominacije i podložnosti.” Međutim, muškarce koji nose cipele s petom mnogi i dalje smatraju čudnima. Zapravo, to je izgled koji kod mnogih konzervativaca još uvijek izaziva bijes.

Ekspanzija modela cipela s visokom petom

Visoke potpetice još uvijek se povezuju sa ženskom modom, iako sve više slavnih muškaraca, poput pop ikona i rock zvijezda, održava ovaj trend živim. Ekspanzija potpetica u muškom dijelu prodavnica otišla je dalje od “stiletta”.Dostupne su mnoge vrste cipela s petom. Dizajnerski brendovi, kao što su Gucci, Maison Margiela i Saint Laurent, znali su da će se cipele s petom ponovno probiti u mušku modu i iskoristili su priliku za razvoj novih modela u ovoj kategoriji.Samo neki od slavnih muškaraca koji su ponosno nosili svoje visoke pete su Prins, Hari Stajls, Šon Mendes, Džared Leto, Džejms Čarls, Leni Kravic…

Izvor CDM