Svađe su sastavni deo svakog odnosa – sasvim je uobičajeno da se sa nekim nećemo uvek složiti. Ali, da preteranom agresijom i besom ne bismo uništili odnos, potrebno je da naučimo da se svađamo.Tokom sukoba, odnosno svaki put kad se osetimo napadnuto (fizički ili emocionalno), dolazi do jedne hemijske reakcije u mozgu. Krv odlazi iz prefrontalnog korteksa (to je deo zadužen za racionalno donošenje odluka) u motorno područje kako bi nas pripremilo za beg ili borbu.-  Tada ne možete da razumno slušate. Ne možete da saosećate, ne možete da budete kreativni. Zato ljudi tokom sukoba često govore stvari koje ne misle. Najbolje što možete da uradite u tim trenucima je da bukvalno napravite korak unazad – otkila je psihološkinja Džuli Gotman.

Šta je pravilo “20 minuta”?

Kad primetite da se situacija zaoštrava i zahuktava, Gotmanova preporučuje da jednostavno predahnete:– U tom trenutku zastanite. Međutim, nemojte da napustite razgovor bez plana. Obavezno recite kada ćete se vratiti da biste nastavili razgovor. To je ključno, jer ako to ne uradite, a vi tražite pauzu, vaš partner će se možda osećati napušteno ili odbačeno – objašnjava Džuli i dodaje da pauza može trajati od minimalno 20 minuta do 24 sata, ali nikako duže od jednog dana.

Važno je da u pauzi radite nešto što će vam skrenuti pažnju sa sukoba, smatraju psiholozi.– Prošetajte, gledajte televiziju, slušajte muziku, vežbajte jogu ili meditaciju – sve što vaš um dovodi u mirnije stanje. Na taj način, kad se vratite, mirni ste i razgovor se potpuno menja – mišljenje je stručnjaka.

Izvor Novosti