Određene namirnice ili neki sastojci u hrani loše utiču na naš organizam i narušavaju proces spavanja.Dovoljno je da izbjegavate neke namirnice pred spavanje i nećete imati problema sa snom. Jasno je zbog čega ne biste trebali  piti kafu prije spavanja. Kofein koji se u njoj nalazi razbuđuje organizam, što vam sigurno neće pomoći da zaspite.

Ni konzumiranje alkohola se ne preporučuje prije odlaska u krevet. S obzirom na to da tijelo želi izbaciti alkohol koji unesete u sebe, čaša ili dvije piva pred spavanje samo će vas tjerati u toalet usred noći, možda i više puta. Većina sokova puna je šećera koji će vam pomoći ako želite da podignete raspoloženje ili poboljšate koncentraciju. Ali, u isto vrijeme to će vam razbiti san.

Ni neko povrće nije dobro jesti pred spavanje. Riječ je o povrću koje se teško vari, poput kelja, brokule ili kupusa.I slatkiše, zbog šećera, nemojte jesti uveče, ako želite da dobro spavate. Visok sadržaj šećera držaće vas budnim sigurno duže nego što ste planirali. Ovo se posebno odnosi na čokoladu koja stimulira mozak, otklanja umor i ubrzava metabolizam.

Izvor Nezavisne